Stockholm

Buffalo-skytten erkänner hatbrott

Matbutiken i Buffalo i New York där masskjutning ägde rum den 14 maj i år. Arkivbild.
Matbutiken i Buffalo i New York där masskjutning ägde rum den 14 maj i år. Arkivbild. Foto: TT

Den man som i maj sköt ihjäl tio människor i och utanför en matbutik i Buffalo i delstaten New York erkänner sig skyldig.


Mer specifikt erkänner den nu 19-årige gärningsmannen mord, mord som hatbrott och inhemsk terrorism. Han erkänner också mordförsök på tre människor.

Det här innebär att han kommer att tillbringa resten av sitt liv bakom galler.

När domaren frågade om 19-åringen dödade respektive offer på grund av deras hudfärg svarade han "ja". Hans advokater uppger att han nu ångrar gärningarna.

— Det var viktigt att höra varför dessa dyrbara liv rycktes ifrån oss utan någon annan anledning än färgen på deras hud, sade Buffalos borgmästare Byron Brown efter att gärningsmannen erkänt.

Mannen står också inför rätta för att prövas mot flera federala åtalspunkter – vilka skulle kunna leda till dödsstraff.

Dådet utfördes den 14 maj, då skytten åkte 32 mil från sitt hem i samhället Conklin för att utföra masskjutningen. Matbutiken där han öppnade eld ligger i ett område där många svarta bor, och de flesta av offren var svarta.

Gärningsmannen bar hjälm, kroppsskydd och kamouflagekläder och var beväpnad med ett halvautomatiskt gevär av typen AR-15.

Han var övertygad om den "vita rasens överlägsenhet" och drevs av tron på en omfattande konspirationsteori som att går ut på att det finns en medveten plan om att ersätta vita människor med människor av annan etnisk härkomst.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.