Poliser vaktar utanför USA:s ambassad i Madrid på torsdagen.
Poliser vaktar utanför USA:s ambassad i Madrid på torsdagen. - Foto: TT

Blodiga djurögon skickade till ambassader

En rad ukrainska ambassader har mottagit paket innehållande djurögon, enligt landets utrikesdepartement.Samtidigt uppges de brevbomber som skickats till ambassader, politiker och en flygbas i Spanien vara hemmagjorda.


Fem ukrainska ambassader och tre konsulat har mottagit paket med blodiga djurögon, rapporterar flera medier, däribland ukrainska Interfax och Reuters.

Paketen, genomdränkta med en vätska med en "utmärkande" färg och doft, har skickats till Ukrainas ambassader i Ungern, Nederländerna, Polen, Kroatien och Italien. Konsulat i italienska Neapel, polska Kraków och tjeckiska Brno har också fått paketen, skriver det ukrainska utrikesdepartementets talesman Oleh Nikolenko på Facebook.

Dessutom har entrén till Ukrainas ambassadör i Vatikanstaten vandaliserats, enligt Nikolenko.

Sprängmedel och metallkulor

Under onsdagen och torsdagen skickades hemmagjorda brevbomber till sex olika mål i Spanien: Ukrainas och USA:s ambassader i Madrid, statsminister Pedro Sánchez residens, det spanska försvarsdepartementet, flygbasen Torrejón de Ardoz samt vapenproducenten Instalaza, som tillverkar granatgevär som Spanien skickat till Ukraina.

Enligt den spanska dagstidningen El País samt public service-bolaget RTVE var bomberna hemmagjorda. Anordningarna rapporteras ha innehållit en mindre mängd sprängmedel samt små metallkulor som var avsedda att utlösa en större explosion när paketen öppnades.

Valet av mottagare skapade tidigt misstankar om att de spanska brevbomberna kan ha koppling till Ukraina i kriget. Ingen har dock ännu tagit på sig ansvaret.

Uppmanar till varsamhet

En anställd vid den ukrainska ambassaden i Madrid fick lindriga skador i en hand i samband med att försändelsen öppnades i onsdags, men inga andra skador har rapporterats.

På fredagen uppgav tjeckisk polis via Twitter att en försändelse som liknar de spanska hade mottagits av det ukrainska konsulatet i staden Brno i landets sydöstra del. Konsulatet och en närliggande förskola evakuerades medan brevet undersöktes, men efter en analys konstaterades brevet inte innehålla någon bomb – utan i stället just vävnad från djur, skriver den tjeckiska tidningen Lidovky.

Polisen uppmanar vapentillverkare och diplomatiska beskickningar i landet att noga kontrollera inkommande post.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

1 timme sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

2 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

2 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

2 timmar sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.