Jakob Ellemann-Jensen, partiledare för liberala Venstre, öppnar för att ingå i en regering med Socialdemokratiet. Arkivbild.
Jakob Ellemann-Jensen, partiledare för liberala Venstre, öppnar för att ingå i en regering med Socialdemokratiet. Arkivbild. - Foto: TT

Venstre öppnar för att ingå i S-regering

Liberala Venstre kommer "kanske" att ingå i en dansk regering med Socialdemokratiet.Det uppger partiledaren Jakob Ellemann-Jensen till TV2.


Fakta: Regeringsbildning i Danmark

Det har redan tagit längre tid än vanligt att få ihop en dansk regering efter årets val. Så här lång tid har det tagit efter tidigare folketingsval:

Valet 5 juni 2019: 20 dagar – enpartiregering, Socialdemokratiet, statsminister Mette Frederiksen (S).

2015: 10 dagar – enpartiregering, Venstre, statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). Ombildades i november 2016 till en koalitionsregering med Liberal alliance och Konservative folkeparti.

2011: 18 dagar – koalitionsregering, Socialdemokratiet, Radikale venstre och Socialistisk folkeparti, statsminister Helle Thorning-Schmidt (S). Socialistisk folkeparti lämnade regeringen i februari 2014.

2007: 10 dagar – koalitionsregering, Venstre och Konservative folkeparti, statsminister Anders Fogh Rasmussen (V).

2005: 10 dagar – koalitionsregering, Venstre och Konservative folkeparti, statsminister Anders Fogh Rasmussen (V).

Källor: Ritzau, Statsministeriet

Det sittande regeringspartiet Socialdemokratiet blev det största partiet vid valet till det danska parlamentet den 1 november, men ännu har ingen regering presenterats.

Redan under valrörelsen sade statsministern Mette Frederiksen (S) att hon ville bilda en bred regering över blockgränsen. I helgen föll Konservative folkeparti bort från regeringsförhandlingarna, men liberala Venstre diskuterar fortsatt med Frederiksen.

"En lyhördhet"

— Jag uppfattar en lyhördhet hos socialdemokraterna och Mette Frederiksen för de krav och förslag som vi kommer med, säger partiledaren Jakob Ellemann-Jensen till TV2.

Ellemann-Jensen medger att han kan komma att bryta sitt vallöfte om att inte ingå i en S-ledd regering.

— Låt oss nu kalla en spade för en spade. Självklart är det ett löftesbrott. Jag gick till val på att bli statsminister och det blev jag inte, säger han.

Tidigare har Ellemann-Jensen sagt att han inte känner förtroende för Frederiksen med anledning av hennes hantering av massavlivningen av miljontals minkar under pandemin. Nu säger han att förtroendet mellan de båda partiledarna håller på att återbyggas.

— Men det kräver att båda parter vill det. Den viljan har jag och jag känner att även Mette Frederiksen har den, säger Ellemann-Jansen.

Nyanserad verklighet

Traditionellt sett är Socialdemokratiet och Venstre de två stora maktpartierna inom det röda respektive det blåa blocket i dansk politik.

— Vi är vana vid att se dansk politik som röd och blå. Verkligheten är mer nyanserad nu, säger Venstreledaren.

Mandatfördelningen i folketinget.

Bortsett från samlingsregeringar under exempelvis första och andra världskriget har Venstre och Socialdemokratiet vid endast ett tillfälle tidigare bildat regering tillsammans. Hösten 1978 blev S-ledaren Anker Jørgensen statsminister i en regering som även innehöll ministrar från Venstre, men efter folketingsvalet i oktober 1979 bildade S en ny enpartiregering.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

1 timme sedan
Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.