En gruppering kopplad till den så kallade Reichsbürger-rörelsen planerade att storma den tyska förbundsdagen under en statskupp.
En gruppering kopplad till den så kallade Reichsbürger-rörelsen planerade att storma den tyska förbundsdagen under en statskupp. - Foto: TT

Expert: Hat mot judar förenar de högerextrema

På mindre än två år har Kapitolium stormats i USA och planer på en högerextrem statskupp i Tyskland stoppats.Nu måste vi få upp ögonen för hur antisemitismen åter blir en systemhotande idé, säger Christer Mattsson, föreståndare för Segerstedtinstitutet.


Tidigt på onsdagsmorgonen slog 3 000 poliser till i en stor räd på 130 platser i totalt 16 tyska delstater.

Ungefär 50 personer misstänks ha bildat en högerextrem terrorgrupp, som planerat att störta det demokratiska styret i Tyskland och återupprätta det tyska kejsarriket.

Docent Christer Mattsson är föreståndare för Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet. Han ser tydliga paralleller till stormningen av Kapitolium i USA den 6 januari 2021.

— Det är anmärkningsvärt att vi i två så pass stabila demokratier inom loppet av två år har två planerade och delvis påbörjade statskupper som drivs av de här idéerna, säger han.

Christer Mattsson, docent och föreståndare för Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet. Arkivbild.

Tre idéer uppmuntrar till radikalisering

Den misstänkta terrororganisationen i Tyskland kopplas till den så kallade Reichsbürger-rörelsen, som svär trohet till det föregående Tyska riket, som upphörde efter andra världskriget.

Christer Mattsson pekar på tre gemensamma idéer i den här högerextrema föreställningsvärlden.

Den första idén handlar om att vita människor på vitt territorium är hotade till sin existens.

Den andra idén handlar om "den djupa staten", en konspirationsteori om att det inte finns någon demokrati, utan en djup stat med de verkliga makthavarna.

Den tredje idén är en radikal antifeminism, med en föreställning om att vita män har feminiserats och inte längre kan försvara sig.

— Det är de här idéerna som uppmuntrar och inspirerar till radikalisering, säger han.

Påminner om sprängstoffet

Det som håller samman de här tre ganska spretiga idéerna är föreställningen att det är judar som ligger bakom på ett eller annat sätt, fortsätter Mattsson.

— När människor stormade Kapitolium och skrek “jews will not replace us”, judar ska inte ersätta oss, så är det en påminnelse om sprängstoffet i de här idéerna. Människor upplever att det här verkligen händer och känner sig nödgade att ta till våld.

På kort sikt har nu säkerhetstjänster i olika länder ett stort arbete framför sig i att hålla koll på konspiratoriska nätverk och ensamagerande, enligt Mattsson. På lång sikt måste vi förhindra att idéerna får fäste.

— Arbetet mot antisemitism är det absolut viktigaste. Att förstå att antisemitism inte kan reduceras till rasism mot judar, utan antisemitism är de här systemhotande idéerna mot demokratin.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Priset sänks på bensin och diesel – så billigt blir det

Ukraina: Åtta döda i nattens attacker

Minst åtta människor rapporteras ha dödats och ett tjugotal skadats i nattens ryska attacker mot Ukraina. De riktades i huvudsak mot regionen Dnipropetrovsk, enligt inrikesdepartementet i Kiev.

Högsta antalet viltolyckor på tio år

Totalt inrapporterades 64 792 viltolyckor i fjol, att jämföra med 61 999 året innan. Det är det högsta antalet viltolyckor på de svenska vägarna på tio år.

Geely dumpar Volvo-aktier – kursen faller

AB Volvos aktie faller med 4,5 procent sedan kinesiska Zhejiang Geely Holding meddelat att man sålt av hela sitt innehav av B-aktier i AB Volvo för drygt 14 miljarder kronor.

Bättre än väntat från Avanza

1 timme sedan
Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 647 miljoner kronor för det första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 579 miljoner kronor för det första kvartalet 2023. Det var bättre än väntat, enligt analytikernas prognoser.

Totalstopp i trafiken – frontalkrock mellan två bilar på länsväg 153

1 timme sedan
"På länsväg 153, öster om Ätran, har en trafikolycka inträffat.", skriver polisen på sin hemsida.