USA:s tidigare president Donald Trump vid ett tal i Mar-a-Lago i november.
USA:s tidigare president Donald Trump vid ett tal i Mar-a-Lago i november. - Foto: TT

"Om vi dumpar Trump, så börjar vi vinna val"

USA:s expresident Donald Trump kan blicka bakåt mot några mörka veckor, där han förlorat juridiska strider, fått kritik från egna leden och där hans handplockade kandidat förlorade senatsvalet.


Tisdagens andra valomgång i senatsvalet i Georgia blev ytterligare en svidande förlust för Donald Trump. Hans kandidat Herschel Walker förlorade, vilket innebar att tre Trumpstödda kandidater i mellanårsvalet misslyckades, förutom Walker Pennsylvanias kändisdoktor Mehmet Oz och investeraren Blake Masters i Arizona.

— På många sätt är Trump det Republikanska partiets historia, inte dess framtid. Jag tror att det blivit tydligt. De kandidater som han stöttade, i väldigt jämna val, vann inte. Hans stjärnglans och budskap var inte tillräckligt för att få över kandidaterna över mållinjen, säger Lee Carter, republikansk kommunikationskonsult, till Fox News.

"En dödskyss"

Den republikanske senatorn Mitt Romney, en skarp kritiker inom partiet mot Trump, sade efter valet att Trumps väljarbas kan vara tillräckligt för att få en kandidat att vinna primärvalet, där partiets kandidat utses.

— Men för någon som verkligen vill vinna ett allmänt val, så är Trumps stöd en dödskyss, sade han till reportrar i Washington DC, enligt flera medier.

Trump börjar ses som en förlorare i det egna partiet, och dessutom som en som är fast i det förgångna, snarare än en som blickar framåt, enligt vissa vissa bedömare.

— Det är kristallklart. Vi förlorar med Trump om vi håller fast vid Trump. Om vi dumpar Trump, så börjar vi vinna val, säger tidigare talmannen Paul Ryan i en intervju med SiriusXM, enligt Real Clear Politics.

Flera bakslag

Men även om Trump kan skaka av sig Walkers förlust står han inför andra problem. I veckan dömdes hans bolag Trump Organization, för skattebrott, sedan höga chefer undvikit förmånsbeskattning för lägenheter och lyxbilar.

Förra veckan stoppade en appellationsdomstolen en oberoende granskning av dokumenten som beslagtogs vid en razzia i hans resident Mar-a-Lago, ett större bakslag i härvan kring dokumenten som hittats i hans hem.

Och i november åkte presidenten dessutom på andra juridiska bakslag, då han tvingades lämnade ifrån sig skattedeklarationer till ett utskott i representanthuset

Den 22 november åt han middag med den kontroversielle rapparen Kanye West. Med sig till Mar-A-Lago hade West Nick Fuentes, en förintelseförnekare.

Mitch McConnell, senatens majoritetsledare som är känd för att välja sina ord med omsorg, sade att en person som träffar någon från vitmaktrörelsen troligtvis inte "blir vald till USA:s president".

Trumps tidigare vicepresident Mike Pence tyckte att Trump skulle be om ursäkt:

— Jag tycker att presidenten visade djupt dåligt omdöme när han gav dessa individer en plats vid bordet, sade han enligt CBS.

Allt enligt plan

Kritik fick Trump också från de egna leden när han antydde att man kunde slopa konstitutionen i ett inlägg på sitt Truth Social, för att riva upp valresultatet 2020 där han förlorade mot nuvarande presidenten Joe Biden.

Även den här gången uttryckte McConnell sig på ett liknande sett, och utan att nämna Trump vid namn sade han att det är osannolikt att någon som inte vill följa grundlagen når Vita huset.

Det är knappast den starten på väljarjakten inför presidentvalet 2024, som Trump nyligen meddelat att han kandiderar till, som expresidenten hoppats på.

Men hans kommunikationsrådgivare Steven Cheung avfärdar motgångarna, och hävdar att allt går enligt plan.

— Han är den enskilt mest dominanta kraften i politik, säger han till The New York Times och fortsätter:

— Vi fokuserar på att bygga verksamheten och lägga grunden för att genomföra en överväldigande kampanj som aldrig tidigare skådats, säger han.

TT
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

1 timme sedan
Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.