Pakistan vädjar om flyktinghjälp

Pakistans president Asif Ali Zardari vädjar till världen om hjälp.


Pakistans president Asif Ali Zardari vädjar till världen om hjälp för de hundratusentals civila som flytt undan kriget mot talibanerna i nordvästra Pakistan.

Efter ett möte med FN-chefen Ban Ki-Moon på tisdagen sade Zardari att han tillsammans med Ban ville dra uppmärksamheten till den humanitära krisen.

– De (civila) förlorar sina skördar, de blir av med sina inkomster, sitt levebröd och sina hem, så vi vill att världen hjälper oss, sade Zardari.

Ban sade samtidigt till journalister att han under mötet med Pakistans president uttryckt sin djupa oro för situationen i nordvästra delen av landet där de pakistanska soldaternas straffoffensiv mot talibanerna har drivit bort mer än en halv miljon människor. Han hoppades att Zardari gjorde allt för att skydda civilbefolkningen och sade att FN är berett att skaffa fram den nödvändiga hjälpen.

Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR flyr dagligen tiotusentals skräckslagna civila ur stridszonen i de nordvästra distrikten.

Regeringsstyrkornas offensiv i Swatdalen inleddes förra veckan när president Asif Ali Zardari befann sig i Washington för att övertyga USA:s regering om att landet inte håller på att falla i de militanta extremisternas händer.

I fredags skickades fler soldater till Swatdalen och utegångsförbud infördes i hela området. Stridsflyg, helikoptrar och marktrupper angrep talibanrebellernas ställningar.

President Zardari sade då i Washington att militäroffensiven ska fortsätta tills läget i Swat har "normaliserats".

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

1 timme sedan
Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.