En kvinna går förbi två nigerianska soldater i Gwoza i nordöstra Nigeria 2015, strax efter det att staden befriats från Boko Haram.
En kvinna går förbi två nigerianska soldater i Gwoza i nordöstra Nigeria 2015, strax efter det att staden befriats från Boko Haram. - Foto: TT

Armén tvångsaborterar foster: "Som att sanera"

De drogas, misshandlas och tvingas till våldsamma aborter.Minst 10 000 kvinnor som blivit gravida efter att ha våldtagits av Boko Haram-medlemmar har utsatts för tvångsaborter av den nigerianska armén, enligt en granskning. Flera av kvinnorna avled.


Fakta: Boko Haram

Boko Haram är en väpnad extremiströrelse bildad i nordöstra Nigeria. Gruppen eftersträvar en strikt islamistiskt styrd stat och har svurit trohet till terrorrörelsen Islamiska staten. Verksamheten är koncentrerad till nordöstra Nigeria och området runt Tchadsjön.

Efter en upptrappning, som inleddes sedan grundaren Muhammad Yusuf skjutits ihjäl av polis i samband med ett gripande 2009, har gruppen blivit alltmer våldsam.

Våldet, som redan hade krävt flera tusen liv, trappades upp kraftigt under 2014 då runt 10 000 civila beräknas ha dödats. Många kidnappades, pojkar tvingades att delta i strider och flickor hölls som sexslavar. Omvärlden fick upp ögonen för gruppens härjningar i april 2014, när över 200 skolflickor rövades bort från en internatskola i Chibok i nordöstra Nigeria.

2013 stämplades Boko Haram som en terrororganisation av USA och Storbritannien. 2015 rankades gruppen som världens dödligaste terrorgrupp av Global Terrorism Index. Samma år anklagade Amnesty International Nigerias armé för utomrättsliga avrättningar, tortyr och tvångsförsvinnanden inom ramen för konflikten mot Boko Haram. Både armén och Boko Haram-medlemmar tros ha begått krigsbrott och brott mot mänskligheten, enligt Internationella brottmålsdomstolen (ICC).

Efter grundaren Muhammad Yusufs död togs ledarskapet över av Abubakar Shekau. Shekau dödades 2021 i strider med den rivaliserande IS-allierade terrorgruppen Iswap, vilket ledde till att många medlemmar lämnade Boko Haram. Iswap anses i dag vara den dominerande extremiströrelsen i området, men många soldater och civila kallar fortsatt båda grupperingarna för Boko Haram.

Enligt Röda Korset har fler än 25 000 människor, många av dem kvinnor och barn, registrerats som saknade i samband med konflikterna i nordöstra Nigeria.

Fati blödde ut sitt foster omgiven av kackerlackor på ett fängelsegolv.

Hon var gravid i fjärde månaden när hon räddades från islamistgruppen Boko Harams fångenskap på en ö i Tchadsjön. Under drygt ett års tid hade hon gifts bort till tre olika män, misshandlats och våldtagits. När de nigerianska soldaterna till slut dök upp kände hon sig "lyckligare än någonsin förut", säger hon till nyhetsbyrån Reuters.

Tillsammans med andra räddade kvinnor fördes Fati till det ökända militärfängelset Giwa Barracks i närheten av Maiduguri i nordöstra Nigeria, där misstänkta Boko Haram-medlemmar med familjer ofta hålls. En vecka senare kom uniformerade män in i rummet där hon låg – en dunkelt upplyst, stinkande cell med kackerlackor och mygg – och gav henne och fem andra kvinnor piller och injektioner. Några timmar senare kände hon ett hugg i magen och mörkt blod började strömma ut på det smutsiga stengolvet.

— Vi låg alla och vred oss i smärtor på golvet, säger Fati, i dag i tidiga 20-årsåldern.

Aborter under vapenhot

Först då förstod kvinnorna vad som hänt: soldaterna hade avslutat deras graviditeter, utan att fråga dem eller ens berätta vad som skulle hända.

Fati är en av 33 kvinnor som i intervjuer med Reuters berättar hur de tvingats till aborter i den nigerianska militärens förvar. Bara en av kvinnorna gav sitt samtycke till det som skedde. Reuters har även intervjuat fem vårdarbetare och nio andra, däribland soldater och andra regeringsanställda, liksom beväpnade vakter som eskorterat kvinnorna till platser där tvångsaborterna genomförts. Dessutom har nyhetsbyrån gått igenom sjukhusjournaler och kopior av militära dokument.

Kvinnor och barn, som hållits frihetsberövade i uppemot två år för misstänkta kopplingar till Boko Haram, släpps i Maiduguri i nordöstra Nigeria 2015. Kvinnorna och barnen på bilden har inget med artikeln att göra.

Grymheten och omfattningen av det som framträder är svårgreppbar. Under nästan tio års tid har den nigerianska militären ägnat sig åt systematiska, illegala tvångsaborter av kvinnor som kidnappats och våldtagits av Boko Haram-islamister. Kvinnor som motsatte sig ingreppen misshandlades, hölls under vapenhot eller drogades till foglighet.

"Sanera samhället"

Totalt rör det sig om minst 10 000 tvångsaborter sedan 2013, utförda med abortpiller, oxytocinsprutor och kirurgiska instrument. Den yngsta flickan var 12 år. Vissa var i graviditetens första veckor när de utsattes, andra så långt gångna som åttonde månaden.

— Vi gör det mot dem för att rädda dem från stigma och problem som kommer att komma i framtiden, säger en vårdarbetare, med hänvisning till hur barn till Boko Haram-medlemmar ses av det nigerianska samhället, till Reuters.

Bland den nigerianska militären och civila i nordöstra Nigeria är föreställningen djupt rotad: Barn till Boko Haram-medlemmar är terrorister, genom blod förutbestämda att i framtiden ta till vapen mot den nigerianska regeringen och staten. Flera av de intervjuade uppger att de beordrats att genomföra aborterna för att "stoppa terrorister innan de föds".

— Det är som att sanera samhället, säger en annan vårdarbetare.

"Kan inte glömma hennes namn"

Flera vittnar om hur gravida kvinnor mist livet av ingreppen. En soldat berättar om Hafsat, en mager tonåring på 14 eller 15 år, klädd i en turkos klänning och täckt av myggbett. En halvtimme efter det att hon fått en spruta med oxytocin – ett hormon som ofta ges för att stimulera värkar under förlossning men som kan vara dödligt när det injiceras snabbt – började hon blöda kraftigt.

— Kanske en halvtimme senare blev hon bara tyst. Hon dog.

Nigerianska soldater i närheten av en grundskola i Kankara i norra Nigeria, där Boko Haram-extremister kidnappade hundratals pojkar från en skola i december 2020.

Soldaten svepte den turkosa klänningen runt Hafsats livlösa kropp och begravde henne. Minnet förföljer honom.

— Jag kan inte glömma hennes namn, säger han.

Saxliknande föremål

Kvinnor som motsatt sig ingreppet uppges ha bundits fast i armar och ben och drogats med lugnande medel. Vissa soldater säger att deras kollegor slog de gravida med handflator, käppar och skjutvapen. En vakt berättar hur kvinnorna grät och skrek medan läkare tvingade isär deras lår och förde in saxliknande föremål.

— En av soldaterna slog mig och sade att det var en horunge från en Boko Haram-graviditet, säger en kvinna som var 24 år när hennes foster aborterades med tvång.

Samtliga Reuters vittnen har berättat sina historier anonymt. De militära befälhavare som nyhetsbyrån har pratat med har förnekat massaborterna.

TT
/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

KD vill att fler EU-länder satsar på kärnkraft

Kvinna dömdes för mord – frias i hovrätten

Den kvinna som dömdes i tingsrätten för mordet på en annan kvinna frias nu helt i hovrätten, rapporterar Göteborgs-Posten.

S: Bevaka unga kriminella dygnet runt

Socialdemokraterna vill satsa 700 miljoner kronor på att punktmarkera ungdomar på väg in i grov kriminalitet.

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

Varför ger Europa inte mer pengar till Ukraina, frågar USA:s expresident Donald Trump, och Republikanerna sannolika presidentkandidat i höstens val, på sin sociala medieplattform Truth.

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

Att unna sig en taxiresa för att komma fram snabbare till destinationen är inte ovanligt. Det som däremot är mer ovanligt är föremålen som glöms kvar i taxin. Uber har listat de mest unika och vanligaste sakerna som lämnats kvar efter resan, både i Sverige och globalt.

Nio års fängelse för grova brott på hotell

1 timme sedan
Flera personer greps i en uppmärksammad polisrazzia på Skänninge stadshotell i september 2023. En 26-årig man som greps vid tillslaget döms nu för grovt narkotikabrott och människorov till nio års fängelse.