Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på sin första utlandsresa sedan krigsutbrottet.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på sin första utlandsresa sedan krigsutbrottet. - Foto: TT

Putin förringar USA:s löften till Ukraina

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj fick stående ovation för sitt tal i USA:s kongress.Mot alla odds och trots allt elände, Ukraina lever och mår bra, sade en tydligt rörd Zelenskyj.Rysslands president Vladimir Putin försöker förringa Zelenskyjs besök.


Fakta: Patriotsystemet

Luftvärnssystem 103 är den svenska benämningen på den senaste varianten av de amerikanska luftvärnssystemet Patriot.

I systemet ingår världens mest avancerade luftvärnsrobotar.

Varje eldenhet består av flera lavetter, en radar, en ledningsplats och två typer av robotar, en för mål på långa avstånd och en mot ballistiska missiler.

Källor: Försvarsmakten och Försvarets materielverk (FMV)

President Zelenskyjs tal och uppgifter om leverans av luftvärnssystemet Patriot möttes av väntade reaktioner i Kreml.

Ryske presidenten Putin sade att rysk militär kommer att hitta "ett motgift" mot luftvärnssystemet Patriot.

— Detta förlänger bara kriget, sade Putin till reportrar i Moskva enligt nyhetsbyrån AFP.

Putin hävdade också att Ryssland är villigt att "avsluta konflikten i Ukraina" så snart som möjligt, rapporterar ryska nyhetsbyrån Interfax utan att gå in i detalj på eventuella ryska åtaganden.

Rysslands president Vladimir Putin på torsdagen.

Ukrainsk vädjan

Zelenskyj påpekade i sitt tal att USA:s stöd är nödvändigt för att Ukraina ska vinna kriget.

— Vi har artilleri, ja tack så mycket. Är det tillräckligt? Nej, inte riktigt, sade Zelenskyj, som höll sitt anförande på engelska.

Presidenten beskrev för de amerikanska folkvalda hur ukrainarna trots kriget håller modet uppe och hur en seger över Ryssland inte bara handlar om Ukrainas överlevnad utan även är viktig för USA och resten av världen.

— Det kommer att definiera vilken värld våra barn och barnbarn får leva i. Det kommer att avgöra vilken slags demokrati som både ukrainare och amerikaner får leva i.

Den ukrainske presidenten är på sin första utlandsresa sedan krigsstarten i februari. Tidigare under onsdagen träffade han USA:s president Joe Biden i ett nära tre timmar långt möte.

Inför Zelenskyjs ankomst tillkännagavs ett nytt amerikanskt stödpaket som bland annat innehåller luftvärnssystemet Patriot.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj möttes av stående ovationer i USA:s representanthus.

Flagga från slagfältet

Inför den amerikanska kongressen bedyrade den ukrainske presidenten att USA:s stöd kommer att tas om hand på "ett ansvarsfullt sätt", apropå landets korruptionstyngda historia.

Zelenskyj gjorde ingen hemlighet av att en av huvudanledningarna till hans Washingtonresa just är att säkra fortsatt amerikanskt stöd.

— Ni kan skynda på vår seger, sade han.

Zelenskyj lämnade över en ukrainsk flagga från slagfältet till vicepresident Kamala Harris och representanthusets talman Nancy Pelosi.

Avslutningsvis lämnade Zelenskyj över en ukrainsk flagga från slagfältet, nära staden Bachmut, till representanthusets talman Nancy Pelosi som tillsammans med vicepresidenten Kamala Harris satt bakom Zelenskyj under talet.

— Alla ukrainare har samma julönskan – seger, bara seger, sade Zelenskyj.

TT
/
/
/
USA
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

1 timme sedan
Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.