Kemisk cocktail skadar pojkfoster

Vanliga kemikalier kan skada mäns fortplantningsförmåga.


Vanliga kemikalier i mat, kosmetika och rengöringsprodukter kan skada mäns fortplantningsförmåga. Sådana skador anläggs redan i moderlivet, varnar en brittisk forskare.

– Kemikalierna påverkar pojkarnas nivå av det manliga könshormonet testosteron, de blir kvinnligare, säger professor Richard Sharpe vid det brittiska forskningsrådet Medical Research Council.

Han sätter kemikalierna i samband med ett ökande antal nyfödda med deformerade penisar, allt fler fall av testikelcancer och sjunkande spermieproduktion hos de vuxna männen, rapporterar BBC på nätet.

Problemet behöver inte hänga ihop med enstaka kemikalier utan uppstår i samband med att människor utsätts för en cocktail av kemiska ämnen, säger Sharpe. Exempel på sådana ämnen som rubbar hormonbalansen är ftalater, bisfenoler och bekämpningsmedel.

Ftalater finns i plaster, tvål och tandkrämer. Bisfenoler finns i vällingflaskor, mobiltelefoner och datorer. Spår av gifter från bekämpningsmedel kan finnas kvar i besprutade frukter och grönsaker.

Sharpe har tagit fram rapporten på uppdrag av Chem Trust, en organisation som arbetar för att skydda människor och natur mot skadliga kemikalier.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!