Texas republikanska ledning bussade på julafton ett hundratal migranter till vicepresidenten Kamala Harris hem i huvudstaden Washington DC.
Texas republikanska ledning bussade på julafton ett hundratal migranter till vicepresidenten Kamala Harris hem i huvudstaden Washington DC. - Foto: TT

Dumpades i kylan – utanför vicepresidentens hem

Julafton i Washington DC var den kallaste hittills. Då anlände ett inlägg i USA:s migrationsdebatt, i form av tre busslaster nyanlända, till vicepresident Kamala Harris bostad. Bakom tilltaget ligger republikanska politiker vid gränsen till Mexiko.


Fakta: Title 42

Title 42 är en del av USA:s federala lagstiftning som bland annat rör folkhälsofrågor. Lagen från 1944 ger under vissa förutsättningar möjlighet att avvisa eller deportera människor för att stoppa spridningen av smittsamma sjukdomar.

Pandemivåren 2020 instruerade republikanen Donald Trumps regering USA:s smittskyddsmyndighet CDC att aktivera undantaget i Title 42.

I november slog en federal domstol fast att förutsättningarna för att åberopa Title 42 inte längre fanns och beslutade att undantaget skulle avskaffas den 21 december.

Title 42 är dock fortfarande i kraft, sedan Högsta domstolen beslutat att behandla ett överklagande från en samling republikanskt kontrollerade delstater.

På tisdagen beslutade domstolen att Title 42 blir kvar tills dess att den granskat undantaget på nytt. En sådan process är planerad till i februari, och ett slutgiltigt beslut väntas till maj eller juni.

Källa: CNN, NPR

I den amerikanska huvudstaden visade termometern –9 grader när migranter i shorts och plastsandaler klev av i snön utanför vicepresident Harris hem.

Runt 140 migranter hade transporterats från USA:s södra gräns och släppts av vid hennes hus. Snart stod det klart att Texas republikanske guvernör Greg Abbott låg bakom tilltaget.

Sedan april har Texas, enligt nyhetsbyrån AP, bussat 15 000 migranter till demokratiskt styrda städer för att uppmärksamma vad guvernör Abbot kallar "invasionen" av USA:s södra gräns.

Republikanskt kontrollerade delstater som Arizona och Florida har följt Texas exempel. Harris har som samordningsansvarig för regeringens migrationspolitik stått i skottgluggen. Det här var andra gången Abbott bussade migranter till hennes hem. Men det var första gången de kom till bitande vinterkyla.

Vicepresident Kamala Harris samordnar Vita husets migrationspolitik. Det har gjort henne till måltavla för republikanska attacker. Arkivbild.

"Hycklande gnäll"

Kritiken mot Texasguvernören lät inte vänta på sig.

"Grymt, farligt och skamligt", kommenterade Vita huset.

"Jesus var ju känd för att dumpa fattiga barn utomhus i minusgrader som ett hysteriskt skämt för att håna sina fiender", ironiserade demokratiske senatorn Chris Murphy på Twitter.

Men Abbott avfärdar anklagelsen om att han utnyttjar migranter som politiska spelbrickor.

"I stället för deras hycklande gnäll om att Texas ger välbehövlig avlastning till våra översvämmade och överbelastade gränsorter borde president Biden och gränschefen Harris kliva fram och göra sina jobb för att säkra gränsen", heter det i ett uttalande från guvernörens stab som citeras av Politico.

Texas republikanske guvernör Greg Abbott talar om en "invasion" av migranter vid USA:s södra gräns. Arkivbild.

Fördubblat antal migranter

Migration är ingen ny stridsfråga i amerikansk inrikespolitik. Men de senaste veckorna har debatten fått nytt bränsle.

Våren 2020 infördes ett undantag i USA:s gränspolitik, kallat "Title 42", som innebär att migranter med hänvisning till coronapandemin kan avvisas och deporteras utan asylprövning.

Undantaget skulle ha löpt ut den 21 december men har förlängts av USA:s högsta domstol, sedan 19 delstater krävt att restriktionerna ska kvarstå. På tisdagen beslutade domstolen att det blir kvar tills dess att domstolen granskat det på nytt.

När undantaget avskaffas räknar myndigheter enligt CNN med att det dagliga antalet migranter som korsar USA:s södra gräns kommer att fördubblas. Prognosen talar om 9 000–14 000 anländande per dag.

— Tusentals människor har samlats vid gränsen mot Mexiko i väntan på att regeln ska upphöra att gälla. Nu är frågan hur man ska hantera dem, säger Jan Hallenberg, USA-kännare vid Utrikespolitiska institutet.

"Klyftan mellan partierna är stor", säger Utrikespolitiska institutets Jan Hallenberg om USA:s migrationspolitik. Arkivbild.

"Ser nästan olösligt ut"

Hallenberg beskriver migrationsfrågan som den kanske allra mest komplicerade knuten i amerikansk inrikespolitik.

— Klyftan mellan partierna är så stor att jag inte tror att de kan komma överens i närtid, säger han.

— För republikanerna är migration alltid en klubba att slå den demokratiske presidenten i huvudet med. Varför ska man samarbeta om en stridsfråga som man tjänar politiska poäng och mandat på?

Vad Biden egentligen vill beskriver Hallenberg som "något oklart", men Demokratiska partiet stöder vägar till medborgarskap för arbetskrafts- och anhöriginvandrare. Det är ett rött skynke för republikanerna.

Samtidigt bedömer Hallenberg att kompromissviljan trots allt är större från demokratisk sida.

— Ja, de gör ju kalkylen att detta är en fråga de förlorar på. Samtidigt är de rädda. En kompromiss får inte vara för hård, för då kommer de liberala grupperna som är för öppna gränser att bli vansinniga, och de är en ganska stor del av demokratiska väljarkåren, säger han.

— Det ser nästan olösligt ut.

TT
/
/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Finspång rapporterar om trafikolycka

Kriminellt kapital värt miljoner stoppat

Kontanter och egendom värda över 17,5 miljoner kronor. Så lyder resultatet av polisens jakt på kriminellt kapital vid gränsövergångar i syd förra veckan.

Expert om Iran-Israel: Möjligt att det lägger sig

Den förmodat israeliska attacken mot Iran verkar vara återhållsam och mer av en markering från Israel, enligt Mellanösternexperter. Det finns en möjlighet nu att det lägger sig, säger Isabell Schierenbeck om konflikten.

Malmö: Polisen rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycika mellan en personbil och cyklist inträffar på Pildammsvägen/Ärtholmsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka på Västra esplanaden i Umeå.", skriver polisen på sin hemsida.

Priset sänks på bensin och diesel – så billigt blir det

1 timme sedan
Ledande drivmedelskedjor sänker priserna inför helgen.