Aung San Suu Kyi åtalas för USA-besök

Burma åtalar oppositionsledaren Aung San Suu Kyi. Brottet: besök från USA.


Burma åtalar oppositionsledaren och Nobelpristagaren Aung San Suu Kyi för att en amerikan simmade över en sjö och besökte henne i huset där hon sitter i husarrest. Hon har förts till ett fängelse i Rangoon. Myndigheterna anklagar henne för att ha brutit mot de regler som gäller för husarresten. Rättegången kommer enligt hennes advokat att inledas den 18 maj.

Den 63-åriga Nobelpristagaren fördes i morse i hög fart från sitt hem till det ökända Insein-fängelset. Även hennes två hembiträden fördes dit.

Vittnen berättade att en konvoj omgiven av polisbilar gav sig iväg från huset och en kvart senare kom fram till fängelset där många av Burmas regimkritiker sitter inspärrade.

Aung San Suu Kyi och de andra två kvinnorna är inlåsta i fängelset. Myndigheterna har förberett ett mål mot dem, sade Nyan Win, talesman för Nationella demokratiförbundet, NLD - som leds av Aung San Suu Kyi och står i spetsen i oppositionen mot militärjuntan.

Amerikanen, den 53-årige John Yettaw, greps av polisen i förra veckan när han efter två dagars besök hos oppositionsledaren simmade tillbaka över sjön. Även han åtalades i dag, anklagad för att ha brutit mot landets immigrationslagar samt för brott mot säkerhetslagarna, enligt uppgift från en advokat.

Suu Kyis advokat Kyi Win uppger dock att Yettaw agerat på egen hand.

Det är bara omkring två veckor kvar tills Aung Suu Kyis senaste husarrest tar slut. Kritiker anser att det nya åtalet är ett sätt för de styrande generalerna att hålla henne inspärrad inför valen 2010.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Då kan bitcoinutbudet halveras

Teknikbolagen sänkte Wall Street

Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

1 timme sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

1 timme sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

1 timme sedan
Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

2 timmar sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.