En Bolsonaroanhängare som campat utanför presidentpalatset i Brasilia tittar på den avgående Jair Bolsonaros lajvsändning.
En Bolsonaroanhängare som campat utanför presidentpalatset i Brasilia tittar på den avgående Jair Bolsonaros lajvsändning. - Foto: TT

Bolsonaro tog tårfyllt farväl

Sedan valförlusten den 30 oktober har det varit okaraktäristiskt tyst från Brasiliens president Jair Bolsonaro, vanligen en aktiv röst i sociala medier.I en första lajvsändning sedan nederlaget tog Bolsonaro ett tårfyllt farväl av sina anhängare – innan han lämnade landet.


— En storslagen framtid väntar oss, sade den avgående presidenten i sändningen, och fortsatte:

— Vi kan förlora slag, men vi kommer inte att förlora kriget.

Efter talet lämnade Bolsonaro sitt land, trots att han är president i ytterligare två dagar. Enligt brasilianska medier flög han till Florida i USA med ett av flygvapnets plan.

Bolsonaro fick 49,1 procent av rösterna, mot 50,9 för vänsterkandidaten Luiz Inacio Lula da Silva, i det brasilianska presidentvalets andra omgång. Han har fortfarande inte erkänt sig besegrad. Däremot har farhågorna om att högerradikale Bolsonaro, ibland kallad "tropikernas Trump", skulle ta strid mot valresultatet inte besannats.

— Världen kommer inte att gå under den 1 januari, sade Bolsonaro i sändningen.

Den 1 januari syftar på det datum då Lula formellt installeras under en ceremoni i huvudstaden Brasilia.

Traditionen påbjudet att den avgående presidenten ska överräcka ämbetets ordensband till den tillträdande, men Bolsonaro tros nu inte närvara vid ceremonin. Enligt radiokanalen RNR ska vicepresident Hamilton Mourao hålla ett tal i hans frånvaro.

Bolsonaro bröt däremot under sin lajvsändning sin tystnad kring en fallerad bombattack tidigare i veckan, då en Bolsonaroanhängare placerade ut en sprängladdning nära Lulas boende i ett försök att stoppa maktskiftet.

— Ingenting rättfärdigar detta försök till terrorism, sade Bolsonaro.

TT
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tysk politiker inför rätta – yttrade nazislogan

EU ska konkurrera bättre – men vem betalar?

EU ska bli bättre på det mesta för att kunna konkurrera globalt, manar medlemsländernas ledare på toppmöte i Bryssel. Men hur det ska gå till är en annan fråga – och inte minst hur det ska betalas.

Ung person livshotande skadad i skidolycka

En ung person under 20 år har skadats allvarligt i en skidolycka i Ramundberget. Nu vårdas personen på sjukhus med livshotande skador, uppger Sveriges Radio.

Använde föreningens pengar till hyran – åtalas

Mannen misstänks ha använt idrottsföreningens pengar till att bland annat betala sin egen hyra.

Ölbryggeriet i konkurs på grund av dålig ekonomi

Det är tuffa tider för landets mindre ölbryggerier. Nu har ännu ett bolag försatts i konkurs på grund av bristande lönsamhet.

Allt om Dante Zia: Partner, längd och familj

Dante Zia är en svensk kock och programledare. Men hur mycket vet du egentligen om honom? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Zia.