Den tyske ekonomiministern och vicekanslern Robert Habeck i mitten. Arkivbild.
Den tyske ekonomiministern och vicekanslern Robert Habeck i mitten. Arkivbild. - Foto: TT

Klimataktivister stormar tysk ministers kontor

Tyska klimataktivister ockuperade på torsdagen ekonomiministern och vicekanslern Robert Habecks (De gröna) kontor i staden Flensburg – och de anklagar ministern för svek.


"Vi är solidariska med alla människor som försvarar Lützerath!" skriver nätverket Ende Gelände på Twitter, och publicerar en bild på ett öppet fönster med en banderoll hängandes under.

Flera hundra miljöaktivister har under en längre tid protesterat mot beslutet att riva den lilla orten Lützerati i västra Tyskland – för att kunna bryta brunkol.

Fokus riktades mot byn 2022 då regeringen beslutade att offra den för fortsatt kolenergi. Beslutet fattades trots löfte om att fasa ut kolen till 2030. Men regeringen – en koalition som inkluderar De gröna – hänvisade den energikris som orsakats av Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

Ende Gelände anser att beslutet – som Habeck varit med om att fatta – går emot Parisavtalet.

"De gröna har därmed återigen svikit sina egna ideal", skriver gruppen.

Polisen omringade i onsdags området och började föra bort omkring 200 aktivister – en operation som väntas ta flera veckor.

Även svenska klimataktivisten Greta Thunberg planerar att resa till Lützerath. Hon skriver på Twitter att hon ska delta i protesterna på lördag.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!