USA:s president Joe Biden uppmanas utvisa Brasiliens ex-president Jair Bolsonaro som befinner sig i Florida sedan den 30 december. Arkivbild.
USA:s president Joe Biden uppmanas utvisa Brasiliens ex-president Jair Bolsonaro som befinner sig i Florida sedan den 30 december. Arkivbild. - Foto: TT

Demokraters krav till Biden: Utvisa Bolsonaro

Tiotals demokrater uppmanar den amerikanske presidenten Joe Biden att utvisa Brasiliens ex-president Jair Bolsonaro – och hans anhängare.


Högerpopulisten Bolsonaro – en nära allierad till USA:s tidigare president Donald Trump – flög till Florida den 30 december i stället för att delta i den nyvalde presidenten Lula da Silvas installationsceremoni.

Innan han lämnade kallade han valresultatet från oktober orättvist. Och i Florida befinner han sig fortfarande.

I söndags stormades tre av Brasiliens maktcentrum av Bolsonaros anhängare – en kupp som påminner mycket om stormningen av kongressen i Washington DC i USA för två år sedan.

Inte undkomma

Nu uppmanar 41 demokratiska ledamöter i ett brev president Biden att inte låta Bolsonaro "eller någon annan före detta brasiliansk tjänsteman" ta sin tillflykt till USA för att undkomma rättvisa för eventuella brott i hemlandet.

"Vi vet av egen erfarenhet vilken inverkan – både omedelbar och långsiktig – det har när regeringstjänstemän undergräver demokratiska normer, sprider desinformation och uppmuntrar våldsbejakande extremism" skriver de i brevet.

Vidare uppmanar de Biden att bedöma om Bolsonaros besök i USA fortfarande är lagligt, eftersom han kan ha rest till USA med visum för officiella besök – trots att han inte längre är president.

Inga förfrågningar

Utrikesminister Antony Blinken säger att USA inte fått några förfrågningar om Bolsonaro – men att Biden kommer att arbeta nära Lula da Silva som ska besöka Washington.

— Vi står med Brasiliens demokrati och dess institutioner, sade Blinken i onsdags.

Bolsonaro har i en intervju med CNN Brasil sagt att han tänkt återvända i slutet av januari, men blir tvungen att skjuta upp hemresan på grund av hälsoskäl.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!