Frankrike i chock efter gaypojkes självmord

En 13-årig fransk pojke har begått självmord, sannolikt efter att ha blivit mobbad i skolan för att han var homosexuell. Fallet har chockat Frankrike och har aktualiserat varningar om att homofobi är dödligt farligt.


Fakta: Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

Här finns också hjälp:

Mind: chat.mind.se, mejlsvar@mind.se, telefon: 90 101.

Bris: Ring, mejla eller chatta. Telefon: 116 111.

Jourhavande präst: Telefon: 112.

Jourhavande medmänniska: Telefon: 08-702 16 80

Barn och ungdomspsykiatrin: Hitta närmaste mottagning på bup.se.

Källa: mind.se

Åklagare har öppnat en förundersökning efter att pojken under förra helgen tog sitt liv i en ort i östra Frankrike.

Enligt regionens åklagare Frédéric Nahon har vänner till pojken berättat att han mobbades "av elever i sin skola på grund av att han var homosexuell".

Under en presskonferens på fredagen meddelade Nahon att man funnit material där pojken "uttryckte sin önskan att ta sitt liv".

Åklagaren sade också att utredningen nu bland annat måste slå fast att det fanns "ett direkt orsakssamband" mellan självmordet och mobbningen i skolan.

Många har reagerat med bestörtning på tragedin, bland dem Frankrikes utbildningsminister Pap Ndiaye som skriver på Twitter han "tänker på alla elever som är mobbade. Deras förtvivlan är grunden för min beslutsamhet att förhindra alla former av mobbning".

Den franske transportministern Clément Beaune, som själv kom ut som gay för några år sedan, skriver på Twitter att "homofobi dödar, beklaganden och stöd till familjen".

Pojkens familj har ännu inte polisanmält händelsen, och enligt deras juridiska ombud vill man inom familjen bestämma sig för hur man ska agera efter pojken "har begravts i frid".

Begravningen ska äga rum under lördagen. Enligt antidiskrimineringsorganisationen Stoppa homofobi har föräldrar bett sörjande att bära hbtq-symboler som en gest av solidaritet.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!