Boris Pistorius pratar med ett samlat pressuppbåd i Hannover under tisdagen.
Boris Pistorius pratar med ett samlat pressuppbåd i Hannover under tisdagen. - Foto: TT

Ny tysk försvarsminister vill stärka armén

Förbundslandet Niedersachsens inrikesminister Boris Pistorius blir ny tysk försvarsminister, bekräftar regeringen i Berlin.Förbundskansler Olaf Scholz säger att 62-åringen är rätt person att leda Tysklands försvarsreform.


Boris Pistorius kallar utnämningen till försvarsminister en "extrem ära".

— Uppgifterna som ligger framför våra trupper är enorma. Jag vill göra Bundeswehr (Tysklands försvarsmakt) stark för det som ligger framför oss, säger han på tisdagen enligt tyska medier.

Olaf Scholz uppger att Pistorius är en extremt erfaren politiker med "kompetens, självsäkerhet och ett stort hjärta".

— Jag är övertygad om att det här är någon som kan komma överens med trupperna och som soldaterna kommer att tycka mycket om, säger Olaf Scholz till reportrar efter utnämningen.

Skarp tunga

Socialdemokraten Pistorius, född 1960, har varit Niedersachsens ledare sedan 2013. Innan dess, mellan 2006 och 2013, var han borgmästare i Osnabrück. Han är utbildad jurist, har höga förtroendesiffror och anses ha mycket goda kontakter inom sitt parti, det socialdemokratiska regeringspartiet SPD.

Boris Pistorius möter pressen i Hannover efter tillkännagivandet att han blir Tysklands nya försvarsminister.

Pistorius har genom åren gjort sig känd som en stridbar, skarptungad politiker som inte varit rädd att säga sin åsikt om allt ifrån flyktingpolitik till säkerhetsfrågor – uppfattningar som ibland gått på tvärs med partiledningen. 2019 kandiderade han utan framgång till posten som SPD-ordförande.

Den tidigare försvarsministern Christine Lambrecht, som innehaft posten sedan Scholz blev kansler i december 2021, meddelade sin avgång i måndags efter en tids spekulationer.

Krav på upprustning

Lambrecht har den senaste tiden fått kritik för en rad händelser, inte minst en video som hon publicerade på sociala medier på nyårsafton. Stående mitt i ett nyårsfirande i Berlin sade hon att kriget i Ukraina lett till "många speciella upplevelser" och chansen att möta "fantastiska och intressanta människor" – uttalanden som många ansåg vara tondöva. Hon blev också hårt åtgången efter att ha låtit sin son flyga militärhelikopter till semesterön Sylt förra våren.

Avgående försvarsminister Christine Lambrecht samtalar med en tysk general under en militärövning i Litauen i oktober 2022.

Enorma utmaningar väntar Tysklands nya försvarsminister. Kriget i Ukraina har lett till alltmer högljudda krav på en upprustning av det tyska försvaret, Bundeswehr.

Arméchefen Alfons Mais konstaterade i februari i fjol att det tyska försvaret har "extremt begränsade" möjligheter att stödja Nato i ljuset av den ryska invasionen av Ukraina.

Rivstart

Det blir heller ingen inledande smekmånad för den nye ministern. Redan på torsdag landar USA:s försvarsminister Lloyd Austin i Berlin, och på fredag möts västmakterna på den amerikanska flygbasen Ramstein i sydvästra Tyskland för att diskutera nya vapenleveranser och stöd till Ukraina.

— Tyskland, som en del av EU och Nato, måste vara redo att försvara sig och stärka sin försvarskapacitet i nära samarbete med sina partners, säger vicekanslern Robert Habeck (De gröna) enligt nyhetsbyrån AP.

Boris Pistorius gjorde själv militärtjänst i början av 1980-talet. Han har två döttrar och blev 2015 änkeman när hans fru dog i cancer. Därefter hade han ett förhållande med Doris Schröder-Köpf, exfru till Tysklands tidigare förbundskansler Gerhard Schröder.

TT
/
/
EU
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Japan återupptar Unrwa-stöd

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.

Sydkorea sågar ryskt veto i FN

Sydkorea riktar skarp kritik mot Rysslands beslut att stoppa förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Journalist som rapporterade om Navanlyj gripen

1 timme sedan
Ryska myndigheter har gripit flera journalister runt om i landet under mars – bland dem en journalist som rapporterade om rättegångarna mot den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj i flera år, uppger organisationen Reportrar utan gränser.

Miljarder ska rädda kvar halvledarjätte

1 timme sedan
Den nederländska regeringen tänker satsa många miljarder för att försäkra sig om att globala företag som halvledarjätten ASML inte flyttar från landet.