Abortmotståndare demonstrerar i USA:s huvudstad Washington DC.
Abortmotståndare demonstrerar i USA:s huvudstad Washington DC. - Foto: TT

Abortmotståndare siktar på USA:s kongress

Abortmotståndare i USA genomför nu en jättedemonstration i Washington DC.Det är den första stora manifestationen mot abort efter att Högsta domstolen i fjol rev upp ett beslut som garanterade rätten till abort.


HD-domen från i juni i fjol rörde det vägledande fallet Roe mot Wade. Beslutet fattades 1973 och slog fast kvinnans rätt till abort med hänvisning till den grundlagsskyddade rätten till privatliv. Att Roe mot Wade nu hävts innebär att frågan om aborträtt ska avgöras på delstatsnivå.

Flera konservativa delstater har de senaste halvåret infört mycket restriktiva abortlagar. Liberala delstater å sin sida har stärkt aborträtten. USA:s demokratiske president Joe Biden sade efter HD-beslutet att han ska göra vad som står i hans politiska makt för att lagstifta federalt om aborträtt.

Demonstranterna har därför lagt om marschrutten. I stället för att passera Högsta domstolen tar man vägen förbi kongressbyggnaden Kapitolium.

— Det skickar en tydlig signal till kongressens medlemmar om att det fortfarande behövs federalt skydd för ofödda barn och deras mammor, säger republikanen och abortmotståndaren Marilyn Musgrave till tidningen The Washington Post.

Republikanerna är i majoritet i representanthuset. Där har de första stegen tagits för att skärpa reglerna kring abort. Men Demokraterna har majoritet i senaten. Frågan om aborträttigheter lär polarisera kongressen den närmaste tiden.

Manifestationer mot abort under parollen "March för life" (ungefär "En marsch för livet") har genomförts regelbundet sedan HD-domen 1973. Enligt medier väntas ungefär 50 000 demonstranter till Washington DC under fredagen.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Finspång rapporterar om trafikolycka

Kriminellt kapital värt miljoner stoppat

Kontanter och egendom värda över 17,5 miljoner kronor. Så lyder resultatet av polisens jakt på kriminellt kapital vid gränsövergångar i syd förra veckan.

Expert om Iran-Israel: Möjligt att det lägger sig

Den förmodat israeliska attacken mot Iran verkar vara återhållsam och mer av en markering från Israel, enligt Mellanösternexperter. Det finns en möjlighet nu att det lägger sig, säger Isabell Schierenbeck om konflikten.

Malmö: Polisen rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycika mellan en personbil och cyklist inträffar på Pildammsvägen/Ärtholmsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka på Västra esplanaden i Umeå.", skriver polisen på sin hemsida.

Priset sänks på bensin och diesel – så billigt blir det

1 timme sedan
Ledande drivmedelskedjor sänker priserna inför helgen.