Anhängare till Donald Trump hälsar honom välkommen till Salem i delstaten New Hampshire.
Anhängare till Donald Trump hälsar honom välkommen till Salem i delstaten New Hampshire. - Foto: TT

Arg Donald Trump inleder valrörelse

Republikanerna i USA har hittills en kandidat till presidentvalet 2024: Donald Trump. Den före detta presidenten inledde sin kampanj i delstaten New Hampshire.Jag är argare nu än någonsin tidigare, sade han.


Trump talade på Republikanernas årliga och officiella delstatsmöte i i Salem i New Hampshire på lördagseftermiddagen. Därmed inledde han också en valkampanj som sträcker sig till november 2024 – om Trump inte ger upp eller stoppas dessförinnan.

Tonen i hans tal kändes igen:

— Jag är argare nu än och jag är mer hängiven nu än jag någonsin tidigare har varit, sade Trump och förklarade valkampanjen öppnad.

— Vi sätter i gång.

Efter valtalet i Salem var nästa mål staden Columbia i South Carolina. Där väntades Trump presentera ledningen för hans kampanjstab.

Okänt startfält

Flera ledande personer inom Republikanerna väntas ställa upp i valrörelsen för att utmana sittande presidenten Joe Biden i nästa val. Bland dem finns, bedömer amerikanska nyhetsbyrån AP, tidigare vicepresidenten Mike Pence, Floridaguvernören Ron DeSantis och Nikki Haley som tidigare bland annat var guvernör i South Carolina.

Medlemmar i Proud boys väntar på förre presidenten Donald Trump i Salem, New Hampshire.

Men 76-årige Trump vill få ett försprång på den politiska arenan, trots de många kontroverser och direkta anklagelser som rör hans person och tidigare presidentskap.

Förvånande tidigt

Trump var först ut med att offentliggöra sin kandidatur, och på lördagen väntas han bli förste politiker som håller tal i två av de delstater som ofta anger tonen i den amerikanska valrörelsen. Det första primärvalet har traditionellt hållits i New Hampshire, och South Carolinas nomineringsprocess följer direkt därefter.

Nomineringsprocessen inleds först tidigt på våren nästa år.

Flera bedömare förvånas över Trumps tidiga start, då det också innebär att hans kampanjkista med pengar börjar att tömmas redan nu.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

1 timme sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

1 timme sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

1 timme sedan
Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

1 timme sedan
Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.