Stockholm

Varsamt EU inför möte i Kiev

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Kiev i september. Arkivbild
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Kiev i september. Arkivbild. Foto: TT

Säkerheten är tung när EU-kommissionen åker till Kiev för toppmöte med Ukraina. Men detaljerna talas det tyst om, inklusive om vad som händer om något skulle ske med ordförande Ursula von der Leyen på plats i krigszonen.


— Vi har väldigt nära kontakt med ukrainska myndigheter för att se till att ett säkert möte kan äga rum, säger kommissionstalesmannen Eric Mamer inför avresan på torsdag.

— Naturligtvis finns ett system inom kommissionen för att se till att verksamheten kan fortsätta under alla omständigheter, men som ni säkert kan förstå går vi inte in på några detaljer, säger Mamer på sin dagliga pressbriefing i Bryssel.

Till skillnad mot tidigare besök i Kiev, som endast har aviserats i sista stund, har det varit känt en längre tid att von der Leyen och EU:s rådsordförande Charles Michel på fredag ska hålla toppmöte med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Kiev. Deltar i resan gör även flera andra av kommissionens ledamöter – dock inte alla.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.