Tysklands förbundskansler Olaf Scholz.
Tysklands förbundskansler Olaf Scholz. - Foto: TT

Tyskland utvisar Irandiplomater efter dödsdom

Tyskland utvisar två iranska diplomater sedan en iransk domstol dömt en person med både tyskt och iranskt medborgarskap till döden.


Dödsdomen mot Jamshid Sharmahd på tisdagen fördömdes "i de starkaste ordalag" av den tyske förbundskanslern Olaf Scholz på onsdagen, och utrikesminister Annalena Baerbock meddelade att två diplomater på den iranska ambassaden i Berlin måste lämna landet då de är "persona non grata".

De starka och unisona reaktionerna från regeringen i Berlin förstärktes av Scholz hårda kommentar riktad mot styret i Teheran:

"Irans regim bekämpar det egna folket på varje möjligt sätt och visar ingen respekt för mänskliga rättigheter", skrev Scholz på sociala medier och uppmanade Iran att häva dödsdomen.

Enligt revolutionsdomstolen i Teheran dömdes 67-årige Jamshid Sharmahd för att ha lett en grupp anklagad för terrordåd mot en moské i Iran.

Sharmahd hade uppehållstillstånd i USA och var bosatt i Kalifornien. Enligt hans anhöriga, som hävdar att samtliga åtalspunkter är fabricerade, rövades han bort från flygplatsen i Dubai när han var på väg till Indien.

Gruppen som Sharmahd påstås leda, kallad Tondar, är baserad i USA och vill störta styret i Iran och återupprätta den iranska monarkin. Enligt Iran låg de bakom ett dödligt bombdåd mot en moské i staden Shiraz 2008. Tre män har tidigare avrättats för attentatet och ytterligare två har dömts till döden.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Krav om mer pengar till värnpliktiga

USA-straff tog direkt – bosättares kort spärrat

USA:s nya sanktioner mot våldsamma israeliska bosättare har fått snabbt genomslag. Extremistledaren Bentzi Gopstein fick reda på att hans kort var spärrat när han försökte tanka bilen.

Polisen i Smedjebacken rapporterar om djur

"En häst springer lös på riksväg 66", skriver polisen på sin hemsida.

Stubb: Nato ny fas i vårt förhållande

1 timme sedan
Statsminister Ulf Kristersson (M) tackar Finlands nyblivne president Alexander Stubb för att ha övertygat honom att Finland skulle ta steget in i Nato. Alexander hjälpte mig att läsa Finland rätt och därmed navigera Sverige rätt. Det är jag mycket tacksam för.

Polisen i Värnamo rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Personbil i singelolycka på E4.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Malmö rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Davidshallsgatan", skriver polisen på sin hemsida.