Premiärminister Viktor Orbán har rekommenderat sitt parti att ge grönt ljus till Sverige och Finland. Arkivbild.
Premiärminister Viktor Orbán har rekommenderat sitt parti att ge grönt ljus till Sverige och Finland. Arkivbild. - Foto: TT

Startskottet går för Ungerns Natobeslut

Det mullrar när det ungerska parlamentet efter många om och men drar igång behandlingen av Sveriges och Finlands Natoansökan.Trots att premiärminister Viktor Orbán rekommenderar ett godkännande, sprider han osäkerhet inför beslutet.


Under onsdagen hålls en debatt i Budapest som blir startskottet på en flera veckor lång behandling i parlamentet.

Presidenten Katalin Novak, som också ska skriva under ratificeringsprotokollen, twittrar på onsdagsmorgonen:

— Min ståndpunkt är tydlig: i det nuvarande läget är Sveriges och Finlands anslutning motiverad. Jag litar på att Nationalförsamlingen kommer att göra ett klokt beslut så snart som möjligt!

Novak är en nära allierad till Viktor Orbán, som även han flera gånger uppmanat sitt parti Fidesz att ge grönt ljus. Fidesz sitter på runt två tredjedelar av alla stolar i parlamentet, och där brukar inte finnas plats för rebelliska uppstickare.

"Sprider lögner"

Den senaste tiden har det dock hörts kritiska, eller snarare missnöjda röster. För i sak har inget framförts mot att Sverige och Finland ska gå med i försvarsalliansen – och Ungern har inte heller ställt specifika krav som Turkiet har gjort.

— Ledamöterna är inte särskilt entusiastiska, sade Orbán i förra veckan i sin återkommande fredagsintervju i radiokanalen Kossath.

Enligt Orbán har en del ledamöter invändningar mot att Sverige och Finland regelbundet kritiserar Ungerns bristande demokrati och rättsstat i EU-sammanhang.

— Låt oss växla några ord med svenskarna och finländarna, för det fungerar inte att dessa länder sprider lögner om oss, sade Orbán i intervjun.

Både Sverige och Finland har varit pådrivande i att sätta press på Ungern och att koppla utbetalningar av EU-stöd till att landet måste genomföra reformer för att komma åt korruption och brister på det rättsliga området. Just nu håller EU inne många miljarder i olika stöd till dess att Ungern fått nödvändiga åtgärder på plats.

Delegation till Sverige

Efter onsdagens debatt kommer de nordiska Natoansökningarna att skickas till utrikes- respektive försvarsutskottet. Normalt tar behandlingen 3-5 veckor, vilket gör att det tidigaste tillfället som parlamentet kan rösta blir under sessionsveckan som startar den 20 mars.

Innan dess kommer en delegation med ungerska parlamentariker att besöka Sverige och Finland.

— Ett möte med ungerska och svenska parlamentariska delegationer kan äga rum inom en eller två veckor för att reda ut ledamöternas oro kring ratificeringen av Natoanslutningen och de ogrundade lögnerna om tillståndet för demokratin i Ungern, sade den ungerske utrikesministern Peter Szijjarto på måndagen sedan han träffat utrikesminister Tobias Billström (M).

Förutom Fidesz förväntas även de flesta oppositionspartierna att rösta ja till Sverige och Finland. Det enda parti som hittills deklarerat sitt motstånd är högerpartiet Vårt hemland. De har sex av 199 röster i parlamentet och har en allmänt skeptisk syn på Nato.

TT
/
/
/
EU
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

1 timme sedan
Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

1 timme sedan
Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.