Finlands statsminister Sanna Marin och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vid en minnesvägg för fallna soldater.
Finlands statsminister Sanna Marin och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vid en minnesvägg för fallna soldater. - Foto: TT

Marin: Ukraina har en europeisk framtid

Finlands statsminister Sanna Marin besökte Kiev på fredagen på inbjudan av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj."De skolelever som jag träffade i dag kommer att bo i ett Ukraina som hör till Europeiska unionen."


Marin förmedlade budskapet om att Finlands orubbliga stöd till Ukraina fortgår så länge som det behövs, skriver Finlands regering i ett pressmeddelande.

På fredagen offentliggjorde Finland även ett stödpaket på 29 miljoner euro, motsvarande omkring 330 miljoner svenska kronor, till Ukraina för behov inom undervisning, miljö och strålskydd. Paketet är en del av den ytterligare finansiering som regeringen beviljade Ukraina i fjol.

Marin besökte också krigssjukhuset i Kiev och en skola i Irpin.

”Vi vill ge ett starkt budskap om hopp också för landets återuppbyggnad och europeiska framtid. De skolelever som jag träffade i dag kommer att bo i ett Ukraina som hör till Europeiska unionen”, säger Marin i pressmeddelandet.

Under besöket diskuterade Marin och Zelenskyj bland annat Rysslands ansvarsskyldighet för att ha kränkt den internationella rätten i och med landets olagliga anfallskrig mot Ukraina.

”Ryssland och dess företrädare måste ställas till svars för det olagliga aggressionsbrottet, krigsförbrytelserna och följderna av kriget. Finland deltar i en kärngrupp på 20 länder som söker sätt för att realisera ansvaret” säger Marin.

Marin besökte också Kiev i maj förra året, tre månader efter krigsutbrottet.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!