Stockholm

Lunch och förhandlingar när Xi och Putin möts

Kinas president Xi Jinping och hans ryske motsvarighet Vladimir Putin under ett toppmöte i uzbekiska Samarkand i september.
Kinas president Xi Jinping och hans ryske motsvarighet Vladimir Putin under ett toppmöte i uzbekiska Samarkand i september. Foto: Sergei Bobylev/Kreml/AP/TT

Kinas president Xi Jinping åker till Ryssland i nästa vecka.Xi och Vladimir Putin ska enligt uppgift diskutera "strategiskt samarbete" under mötet, som beskrivs som en milstolpe för den rysk-kinesiska relationen.


Fakta: Vladimir Putin

Vladimir Putin föddes den 7 oktober 1952 i dåvarande Leningrad.

Putin är utbildad jurist. På 1980-talet arbetade han för KGB i Östtyskland och på 1990-talet för stadsförvaltningen i S:t Petersburg, innan han blev chef för säkerhetstjänsten FSB 1998.

Han utsågs till premiärminister den 9 augusti 1999 och blev president 2000.

2008–2012 var han premiärminister igen, innan han återkom till presidentposten i maj 2012.

I mars 2018 valdes Putin till president för en ny sexårsperiod. 2020 klubbades en grundlagsändring som kan ge Putin möjlighet att sitta kvar vid makten till år 2036.

Vladimir Putin har två vuxna döttrar tillsammans med sin tidigare fru. Han tros också ha minst tre barn tillsammans med den förmodade mångåriga flickvännen Alina Kabajeva, samt ytterligare en dotter med en tidigare älskarinna.

President Xi Jinping besöker Ryssland mellan 20 till 22 mars, meddelar utrikesdepartementet i Peking. Enligt Kreml inleds besöket med en "informell lunch" mellan Xi och Putin på måndag eftermiddag, varpå tisdagen är reserverad för förhandlingar ledarna emellan.

Xi och Putin har vid några tillfällen närvarat vid samma evenemang det senaste året, men mötet i nästa vecka blir ledarnas första på tu man hand sedan Rysslands invasion av Ukraina i fjol.

Xis Rysslandstripp utgör en ny milstolpe i Rysslands och Kinas växande partnerskap och visar tydligt på Kinas stöd för Ryssland, menar bedömare. Statsbesöket ses som ytterligare ett kinesiskt försök att axla rollen som huvudsaklig fredsmäklare i Ukrainakriget. I slutet av februari, på årsdagen av den ryska invasionen, lade Kina fram en så kallad "fredsplan" för konflikten.

Signerar dokument

Rysslands krig i Ukraina väntas dominera agendan under veckans toppmöte. Kina har – till skillnad från stora delar av omvärlden – vägrat fördöma den ryska invasionen och i stället framställt sig som "neutralt", men har däremot fördömt de västerländska sanktionerna och anklagat Nato och USA för att provocera fram invasionen.

Vladimir Putin och Xi Jinping tillsammans med Uzbekistans president Sjavkat Mirzijojev i Samarkand 2022.

Enligt Kreml ska Xi och Putin diskutera fördjupat partnerskap och strategiskt samarbete länderna emellan – inklusive på den internationella arenan.

Kreml uppger även att ledarna ska underteckna en rad viktiga dokument under besöket.

— Avsikten med besöket är att ytterligare stärka den bilaterala tilliten, säger en talesperson för Kinas utrikesdepartement.

"Årets största event"

Putin bjöd in Xi till Ryssland under ett videosamtal i december. Den ryske presidenten uppgav då att det potentiella besöket skulle "demonstrera styrkan hos de rysk-kinesiska banden för hela världen" och bli "årets största politiska event när det kommer till bilaterala relationer".

Xi och Putin under ett ryskt besök i Peking i början av februari 2022 – några få veckor innan Ryssland invaderade Ukraina.

I slutet på februari besökte den kinesiska toppdiplomaten Wang Yi Moskva. Efter mötet hävdade Putin att rysk-kinesiskt samarbete är viktigt för att "stabilisera den internationella situationen".

Wang, å sin sida, slog fast att Kinas band till Ryssland är orubbliga. Sedan dess har det ryktats om ett nära förestående toppmöte mellan Xi och Putin i Moskva.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.