Nordmakedonska poliser vaktar området där Kosovos premiärminister och Serbiens president ska träffas, i staden Ohrid.
Nordmakedonska poliser vaktar området där Kosovos premiärminister och Serbiens president ska träffas, i staden Ohrid. - Foto: Boris Grdanoski/AP/TT

Kosovo och Serbien möts – EU hägrar

Serbien och Kosovos respektive ledare träffas i Nordmakedonien i helgen i ett försök att lätta på långvariga spänningar.


Fakta: Serbien och Kosovo

Serbien ligger på Balkanhalvön i sydöstra Europa och har runt sju miljoner invånare. Huvudstad är Belgrad.

Landet var tidigare en del av Jugoslavien. Efter att Jugoslavien upplösts 1992 ingick Serbien som en av två parter i Förbundsrepubliken Jugoslavien, vilken 2003 ändrades till en lösare sammanslutning: unionen Serbien och Montenegro.

Den 5 juni 2006, två dagar efter Montenegros självständighetsförklaring, utropades även Serbien som självständig stat. Den 17 februari 2008 fortsatte sönderfallet då Kosovo ensidigt utropade sig som en självständig stat.

Drygt hälften av världens länder har erkänt Kosovo, däribland USA och majoriteten av EU:s medlemsstater. Bland annat Serbien, Ryssland och Kina har inte erkänt Kosovo.

2013 slöts ett avtal mellan Serbien och Kosovo, men länderna har inte kunnat enas om vilket inflytande de serbdominerade områdena i Kosovo ska ha.

Kosovos 1,8 miljoner invånare är i huvudsak kosovoalbaner medan serber bor i enklaver, främst i de norra delarna, nära gränsen till Serbien.

Källa: Nationalencyklopedin

Det är EU som medlar mellan de två tidigare krigande grannländerna, som när förhoppningar om att få gå med i unionen någon gång i framtiden.

Serbiens president Aleksandar Vucic och Kosovos premiärminister Albin Kurti enades i februari om elva punkter i en EU-plan för att relationen mellan deras länder ska normaliseras.

— Tiden är inne för att Kosovos, Serbiens och hela västra Balkans ledare ska visa mod och ett delat ansvarstagande för att regionens inträdesprocess i EU ska lyckas, säger EU:s utrikeschef Josep Borrell.

Spanjoren Borrell säger att helgens samtal kommer att handla om hur planen ska omsättas i praktiken. Tanken är att länderna ska erkänna varandras nationella symboler och officiella handlingar, och att Serbien då ska sluta blockera Kosovos försök att gå med i FN.

Överenskommelsen säger dock inget om att länderna formellt ska erkänna varandra.

Serbiens president har sett ut att backa från vissa delar av överenskommelsen i efterhand. Vucic pressas hårt av inhemska, mer hårdföra nationalistgrupper som anser att Kosovo är den serbiska statens vagga.

Kosovos premiärminister är lite mer hoppfull, men inte alltför hoppfull.

— Jag var beredd att skriva under det europeiska förslaget (vid det senaste mötet i Bryssel), men den andra sidan var inte redo och vägrade, säger Albin Kurti.

TT
/
/
EU
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man mördade bekant med sparkar och slag

Insats på polisstation – misstänkt handgranat

En stor insats pågår på Flemingsbergs polisstation i Stockholm. Enligt flera medier ska det röra sig om en handgranat som påträffats.

Brokollapsen – jättekostnad för försäkringsbolag

Broraset i amerikanska Baltimore kan få mångmiljardkonsekvenser för försäkringsbranschen. Den bedömningen gör försäkringsbolaget Lloyd's vd.

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

1 timme sedan
Över 60 misstänkta mjältbrandsfall hos människor har rapporterats i Laos.

Inget brott bakom död i Torsby

1 timme sedan
Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

1 timme sedan
Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).