En del av ett Patriotsystem vid Fort Sill i Oklahoma.
En del av ett Patriotsystem vid Fort Sill i Oklahoma. - Foto: Sean Murphy/AP/TT

Ukrainare nästan färdigutbildade på Patriot

Publicerades: 22 Mar, 02:30, Uppdaterades: 24 Mar, 00:18

Ukrainska soldater är nästan färdigutbildade i det avancerade luftvärnssystemet Patriot, som väntas anlända till det krigsdrabbade landet under våren.


Fakta: Patriotsystemet

Luftvärnssystem 103 är den svenska benämningen på den senaste varianten av de amerikanska luftvärnssystemet Patriot.

I systemet ingår världens mest avancerade luftvärnsrobotar.

Varje eldenhet består av flera lavetter, en radar, en ledningsplats och två typer av robotar, en för mål på långa avstånd och en mot ballistiska missiler.

Ett system har en räckvidd på område 68 kilometer och dess radar kan följa 50 mål samtidigt, uppger Tysklands försvarsmakt.

Källor: Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV).

65 ukrainska soldater befinner sig vid Fort Sill i Oklahoma, USA, för att utbilda sig på det avancerade luftvärnssystemet Patriot. Det är samma armébas där även hundratals svenskar, liksom tusentals från 17 andra länder, utbildats i systemet.

Om några dagar ska ukrainarna resa vidare till Europa för att slutföra kursen innan de sätts in i hemlandet tillsammans med det första utlovade Patriotbatteriet. Den exakta tidsplanen hålls hemlig, enligt AP.

Handplockade

Ukrainarna har handplockats och att de redan är erfarna luftvärnssoldater har gjort att utbildningen kunnat snabbas upp till tio sextiotimmarsveckor.

— Vår bedömning är att de ukrainska soldaterna är imponerande och absolut snabblärda till följd av deras omfattande luftförsvarskunskap och erfarenheter från stridszonen. Det var lättare, även om det aldrig är lätt, för dem att förstå Patriotsystemets verkan- och underhållskoncept, säger brigadgeneralen Shane Morgan i samband med att journalister bjudits in till anläggningen, enligt nyhetsbyrån.

Två batterier

Ukraina har utlovats två Patriotbatterier, ett från USA och ett från Tyskland och Nederländerna. Det är det enskilt dyraste vapensystemet som skänkts, där ett batteri med omkring sex lavetter beräknas kosta omkring 1,1 miljarder dollar, och en enskild robot 4 miljoner dollar.

Systemet beskrivs som bäst fungerande i olika skikt tillsammans med andra luftvärnssystem.

— Ett enskilt Patriotbatteri kan inte vända kriget. Men i kombination med det tysk-nederländska batteriet låter det Ukraina bygga ett försvar på djupet, säger Thomas Karako vid tankesmedjan CSIS, till The New York Times.

TT
/
/
USA
Senaste nytt

Viaplay rasar – men svensk strömning växer

Krisen avvärjd: Jordgubbar till midsommar

Den senaste tidens värme har gjort att jordgubbarna ser ut att mogna i tid. Det ska gå att få svenska jordgubbar på bordet till midsommar i hela landet, enligt Bärfrämjandet.

Efter åtalet – Trump möter vänligt sinnad publik

1 timme sedan
USA:s tidigare president Donald Trump gör sina första officiella framträdanden sedan han åtalats i ett omfattande federalt mål – och han väljer att göra dem hos några av sina trognaste republikanska anhängare i delstaten Georgia och i North Carolina.

Barnens öde lyfter hela landet

2 timmar sedan
Vi hittade barnen: mirakel, mirakel, mirakel! Orden speglar stämningen i Colombia och tillhör general Pedro Sánchez som ledde sökinsatsen efter de fyra försvunna barnen i Amazonas regnskog.

Skottlossning vid Farsta centrum – två personer skottskadade

2 timmar sedan
Två personer har skjutits i närheten av Farsta centrum i södra Stockholm, enligt polisen.

Kvinna häktad för mord i Limhamn

2 timmar sedan
En kvinna som misstänks för mord på sin make i Limhamn i Malmö i onsdags har nu häktats, rapporterar Sydsvenskan.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.