En tysk Leopard 2-stridsvagn under en övning i Tyskland. Arkivbild.
En tysk Leopard 2-stridsvagn under en övning i Tyskland. Arkivbild. - Foto: Martin Meissner/AP/TT

Tyska stridsvagnar framme i Ukraina

Tyskland har levererat 18 utlovade stridsvagnar av typen Leopard 2 till Ukraina, meddelar det tyska försvarsdepartementet. Även brittiska stridsvagnar har kommit fram, enligt Ukrainas försvarsdepartementet.


"Våra stridsvagnar har kommit fram och är i händerna på våra ukrainska vänner som utlovat och i tid", säger Tysklands försvarsminister Boris Pistorius i ett uttalande.

Även brittiska stridsvagnar av typen Challenger finns på plats i Ukraina, enligt det ukrainska försvarsdepartementet.

— De är redan i Ukraina, säger den ukrainska talespersonen Iryna Zolotar till AFP, utan att ge ytterligare detaljer.

Ukrainas försvarsminister meddelade tidigare på måndagen att han inspekterat ett "nytt tillskott" till det ukrainska försvaret från Storbritannien och Tyskland.

"För ett år sedan skulle ingen ha trott att våra partners stöd skulle vara så starkt", skriver försvarsminister Oleksij Reznikov på Facebook.

Storbritanniens försvarsdepartement uppgav på måndagen att de ukrainska förband som tränats för att använda stridsvagnarna är färdigutbildade.

"Ukrainska stridsvagnsförband har genomfört utbildning på Challenger 2-stridsvagnar i Storbritannien och har återvänt hem för att fortsätta sin kamp mot Rysslands illegala och oprovocerade invasion", skriver det brittiska försvarsdepartementet i ett uttalande.

Ukraina har bett om moderna stridsvagnar från länder i väst. De anses vara en avgörande del i arsenalen för att både kunna hejda ryska offensiver och starta en egen våroffensiv mot invasionsstyrkorna.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

1 timme sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

1 timme sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

2 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

2 timmar sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.