Topprepublikanen Kevin McCarthy menar att distriktsåklagaren Alvin Bragg kommer att 'ställas till svars'. Arkivbild.
Topprepublikanen Kevin McCarthy menar att distriktsåklagaren Alvin Bragg kommer att 'ställas till svars'. Arkivbild. - Foto: J Scott Applewhite/AP/TT

Topprepublikaner fördömer åtal mot Trump

Publicerades: 31 Mar, 01:48, Uppdaterades: 31 Mar, 14:38

Flera topprepublikaner säger att åtalet mot USA:s tidigare president Donald Trump är politiskt motiverat."USA:s folk kommer inte att tolerera denna orättvisa", säger Kevin McCarthy, talman i representanthuset.


Donald Trump är föremål för flera rättsliga utredningar. En av dem gäller den utbetalning på 130 000 dollar som inför valkampanjen 2016 gjordes till porrskådespelaren Stephanie Clifford, mer känd som Stormy Daniels.

En åtalsjury i New York har nu beslutat att väcka åtal kopplat till de händelserna.

"Det här är en aldrig tidigare skådad attack mot vårt land. Det är också en attack mot våra fria och rättvisa val. USA är nu ett u-land, en nation i förfall", skriver Trump på sin plattform Truth social.

Topprepublikanen Kevin McCarthy, talman i representanthuset, skriver att distriktsåklagaren Alvin Bragg har "irreparabelt skadat vårt land i ett försök att blanda sig i vårt presidentval".

"Representanthuset kommer att ställa Alvin Bragg och hans aldrig tidigare skådade maktmissbruk till svars", twittrar McCarthy.

"Oamerikanskt"

Trumps tidigare vicepresident Mike Pence kallar åtalet för "skandalöst" och att det bara tjänar till att ytterligare splittra USA.

Den republikanske Floridaguvernören, och trolige Trumputmanaren, Ron DeSantis kallar åtalet oamerikanskt.

"Att beväpna rättssystemet för att främja en politisk agenda vänder uppochned på rättsstaten", skriver han på Twitter och tillägger att Florida inte kommer att bistå i en eventuell utlämningsbegäran av expresidenten.

Även republikanen Nikki Haley, som sjösatte sin presidentkampanj i februari, twittrar : "Det här handlar mer om hämnd än om rättvisa".

Stephanie Cliffords advokat Clark Brewster skriver att åtalet mot Donald Trump inte är någon anledning att fira. "Jurymedlemmarnas hårda arbete och noggrannhet måste respekteras. Låt nu sanningen och rättvisan segra", twittrar han.

"Unik händelse"

Trumps tidigare advokat Michael Cohen har medgett att han lät betala ut pengarna till Clifford och erkände sig 2018 skyldig till kampanjfinansieringsbrott. Cohen sade då i domstol att presidenten instruerat honom att göra utbetalningen, vilket skulle innebära att Trump är medskyldig.

Cohen skriver i ett uttalande att han står fast vid sitt vittnesmål och de uppgifter som han lämnat till distriktsåklagaren i New York, rapporterar CNN.

Demokraten Adam Schiff, som ingick i det utskott som undersökte expresidentens ansvar för stormningen av Kapitolium efter valet 2020, kallar åtalet för en unik händelse.

"Åtalet mot en tidigare president saknar motstycke. Men det gör också det olagliga beteende som Trump har ägnat sig åt. En lagstyrd nation måste hålla de rika och mäktiga ansvariga, även när de har höga ämbeten", skriver han på Twitter.

Demokraternas majoritetsledare i senaten, Chuck Schumer, skriver i ett uttalande att Trump lyder under samma lagar som alla amerikaner. Han manar både Trumps kritiker och anhängare till "att låta processen fortgå fredligt och enligt lagen".

TT
/
/
/
USA
Senaste nytt

Kvinna förgiftade mat – ville hämnas på rumskompisar: "Råttgift"

Flicka påkörd och allvarligt skadad – bilisten smet från platsen

En flicka i nedre tonåren har skadats i en trafikolycka på Neptunigatan i Malmö, skriver Sydsvenskan.

Kraftig brand i Landvetter

Det brinner högst upp i ett lägenhetshus i Landvetter öster om Göteborg. Enligt räddningstjänsten handlar det om en fullt utvecklad brand, rapporterar lokala medier.

Polisen i Malmö rapporterar om trafikolycka

"Olycka i korsningen Sigtunagatan och Södra Förstadsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Få bort fästingar utan pincett eller borttagare – med expertknepet

1 timme sedan
Det finns bra och mindre bra sätt att få bort fästingar på. Det bästa är att använda sig av fästingborttagare eller pincett – men om man inte har tillgång till det då?

Flygvärdinnans skarpa varning till föräldrar – låt inte barnen göra det här: "Vidrigt"

1 timme sedan
Ska du ut och resa med barn framöver? Då har en anonym flygvärdinna en tydlig uppmaning kring vad du verkligen inte bör låta den lilla göra ombord. – Det är vidrigt, säger hon till The Sun.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.