'Vanligtvis röstar jag på ett mindre parti, men nu är det svårt att välja vilket man ska rösta på när det är så jämnt mellan de tre största partierna', säger Anni Alanen i Helsingfors.
'Vanligtvis röstar jag på ett mindre parti, men nu är det svårt att välja vilket man ska rösta på när det är så jämnt mellan de tre största partierna', säger Anni Alanen i Helsingfors. - Foto: Jessica Gow/TT

Taktikröster kan avgöra i finländska valet

Klimat- och invandringsfrågorna dominerar bland unga inför riksdagsvalet i Finland. Men i ett val som ser ut att bli en nagelbitare är det inte självklart var man ska lägga sin röst.Det känns som att många kommer att taktikrösta, säger Anni Alanen till TT:s utsända i Helsingfors.


Fakta: Riksdagsvalet i Finland

De finländska väljarna går till riksdagsval den 2 april.

Enligt public servicekanalen Yles senaste opinionsmätning leder Samlingspartiet med 19,8 procent. På andra plats finns Sannfinländarna, med 19,5 procent. Socialdemokraterna placerar sig på tredje plats med 18,7 procent.

Enligt en undersökning som gjorts av tidningsgruppen Uutissuomalainen överväger så många som var fjärde finländare att taktikrösta i riksdagsvalet, skriver Hufvudstadsbladet.

Nuvarande regering består av Socialdemokraterna, Centern, Gröna förbundet, Vänsterförbundet och Svenska folkpartiet.

I en bitande kall huvudstad pågår valkampanjens slutspurt för fullt. Buss- och spårvagnshållplatser är tapetserade av valaffischer med leende partiledare. På gatorna i centrum försöker energiska valarbetare trycka flygblad i händerna på förbipasserande.

Anni Alanen, som skyndar förbi varuhuset Stockmann när hon är på väg att rösta, beskriver det extremt jämna valet som svårt.

— Vanligtvis röstar jag på ett mindre parti, men i det här valet har det varit svårt att välja vilket parti man ska rösta på när det är så jämnt mellan de tre största, säger hon och fortsätter:

— Man vill ju rösta på det parti som motsvarar ens värderingar mest, men i det här valet har man varit tvungen att överväga om man snarare borde rösta mot de partier man inte vill se som statsministerparti, säger hon.

Miljö och invandring

Enligt Anni Alanen är invandringsfrågan en av valets viktiga frågor.

— Miljöfrågor och frågor kring invandring är väldigt viktiga för mig, och de tror jag är stora teman i det här valet. Finland behöver mer invandrare och det är nästan alla partier överens om, säger hon.

Själv är Anni Alanen nöjd med den sittande regeringen. Hon flaggar för att många finländare kan komma att taktikrösta i ett val som ser ut att bli en strid på kniven.

"Sanna Marin är väldigt viktig för Socialdemokraterna och hon har lyckats förnya partiet", säger Anni Alanen, som är på väg att rösta i söndagens val.

— Sanna Marin sammanfattade det väldigt bra i en debatt när hon sa att om man vill undvika en svart-blå regering med Sannfinländarna och Samlingspartiet, så ska man rösta på Socialdemokraterna, säger hon.

"Sanna Marin-effekt" viktig

För Helsingforsbon Vertti Vuohelainen är det snarare ekonomiska frågor som står i fokus.

— De viktigaste är att hitta en balans i ekonomin och statsskulden. Även Nato och hur vi bäst tar hand om våra naturtillgångar är viktiga frågor, säger han.

"För mig står de ekonomiska frågorna i fokus", säger 28-årige Vertti Vuohelainen från Helsingfors.

Vuohelainen säger sig se tecken på ett regeringsskifte åt höger – men flaggar samtidigt för den så kallade "Sanna Marin-effekten" bland unga väljare.

— Vad gäller de unga tror jag att de framför allt gillar Socialdemokraternas unga och fräscha ledarskap. De appellerar mer till människors känslor än ett parti som Samlingspartiet, säger han och fortsätter:

— Och så klart det faktum att vi har en ung kvinnlig statsminister, vilket har varit ett lyft för Finlands image utomlands.

Hoppas på de unga

Finland har traditionellt ett lägre valdeltagande än Sverige och 18–27-åringar är den åldersgrupp som varit minst benägen att rösta. I det senaste riksdagsvalet 2019 sågs dock ett trendbrott, då valdeltagandet i gruppen steg från 47 till 55 procent.

För 19-åriga Eevi Partanen från Esbo i södra Finland blir det premiär när hon röstar i riksdagsvalet. Hon ser utbildning, miljö och invandring som de viktigaste frågorna.

"Jag har varit ganska nöjd med den regering vi har – Sanna Marin har hanterat kriget i Ukraina och pandemin jättebra", säger 19-åriga Eevi Partanen.

— Många studenter har svårt att få ekonomin att gå ihop. Även frågor som rör miljö och mänskliga rättigheter är viktiga. Jag vill definitivt inte ha en regering som tycker att människor som inte kommer från Finland är mindre värda än vi, säger hon.

Eevi Partanen tycker att den sittande regeringen gjort ett bra jobb. Nu hoppas hon bara att Finlands unga bestämmer sig för att gå och rösta.

På Narinkens torg i Helsingfors försöker valarbetare från olika partier varva röster under de sista dagarna av valspurten.

— I sociala medier och på Tiktok är unga väldigt engagerade och säger att det är jätteviktigt att göra sin röst hörd genom att gå och rösta. Nu hoppas jag verkligen att de också gör det, säger hon.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.

Danmark ser över taiwanesers registrering

Taiwaneser som kommer till Danmark registreras som kineser. Nu kan det förfarandet ändras, enligt utrikesminister Lars Løkke Rasmussen (M), som säger att han är öppen för "en alternativ lösning".

Mordmisstänkta 16-åringen placeras på Sis-hem

Häktningen av den 16-åriga pojken som är misstänkt för att ha mördat en 15-åring i Alingsås hävs – och han placeras på ett Sis-hem i väntan på dom. Han ska också genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Hon är hockeystjärnan Niklas Hjalmarssons kända exfru

Niklas Hjalmarsson är en av få svenskar som vunnit Stanley Cup, men hur bra koll har du egentligen på den tidigare hockeystjärnan? Nyheter24 har samlat det som googlas mest om honom.