Ukrainska fältpräster mottar välsignelse i en officiell ceremoni där de godkänns att delta i strid.
Ukrainska fältpräster mottar välsignelse i en officiell ceremoni där de godkänns att delta i strid. - Foto: Evgeniy Maloletka/AP/TT

Ukrainas fältpräster välsignas för strid

Präster och pastorer har länge varit en del av Ukrainas militär och verkat som civila själasörjare.


Men efter ett års av ryskt angreppskrig ökar det ukrainska behovet av utbildade militärer. De första prästerna som genomgått soldatutbildning godkändes och välsignades i en ceremoni i Sofiakatedralen i Kiev på lördagen.

Fältprästerna har skrivit på kontrakt för att ingå i försvarsmakten. De har fått sex veckors militär utbildning, men Ukrainas försvar räknar inte med att de ska ingå i fronttrupperna. Däremot ska de känna till grundläggande militär strategi och utbildas medicinsk vård enligt försvarsdepartementet.

— Vi har fått intensiv psykologisk utbildning och även militär utbildming. Det gör att vi kan kombinera kyrkans uppgifter med militärens, säger Gennadij Rohmanenko som tillhör den första gruppen på 30 fältpräster som blir underlöjtnanter.

— Människor kan känna sig desorienterade efter en strid eller en militär insats. Det svåraste för en soldat är behålla sin mänsklighet. Präster måste göra allt de kan för att rädda en soldats själ efter strid, säger Rohmanenko.

Fältpräster i Ukraina välsignas att delta mer aktivt i militära insatser.
TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!