Ben Ferencz blev 103 år. 2010 deltog han vid öppnandet av en utställning om rättegångarna i Nürnberg. Arkivbild.
Ben Ferencz blev 103 år. 2010 deltog han vid öppnandet av en utställning om rättegångarna i Nürnberg. Arkivbild. - Foto: Armin Weigel/AP/TT

Siste åklagaren från Nürnberg död

Ben Ferencz, den siste levande åklagaren från Nürnbergrättegångarna, har avlidit. Han blev 103 år.Fasorna han personligen bevittnade i koncentrationslägren ingick i bevisningen mot en rad nazistbefäl efter kriget.


Fakta: Förintelsen

Under Förintelsen, Nazitysklands massmord 1939–1945, dödades omkring sex miljoner judar, enligt FN. Ungefär hälften av dem gasades ihjäl, resten sköts, svalt eller frös ihjäl.

Också fyra till fem miljoner icke-judar – politiska motståndare, polacker, ryssar, romer, Jehovas vittnen, homosexuella och mentalsjuka – mördades av nazisterna.

Största delen av offren krävdes under åren 1941–1945, sedan Tysklands pakt med Sovjetunionen spruckit och de två länderna hamnat i krig, med perioden februari 1942 till april 1943 som kulmen.

I Auschwitz, det tyska namnet på staden Oświecim i södra Polen, byggdes det största och mest omtalade nazistiska koncentrations- och utrotningslägret under andra världskriget. I januari 1945 fanns det omkring 730 koncentrationsläger och satellitläger i olika former.

Källa: Nationalencyklopedin

Ferencz var en av de åklagare som ställde nazisterna inför rätta för folkmord och krigsförbrytelser efter andra världskriget. Han var även en av de första utomstående som kunde bevittna och dokumentera grymheterna i Nazitysklands arbets- och koncentrationsläger.

Åklagaren somnade in i fredags kväll i sitt hem i Boynton Beach i amerikanska Florida. Så sent som i mars fyllde han 103.

"I dag har världen förlorat en ledare i kampen för rättvisa för offren för folkmord", skriver Förintelsemuseet i Washington på Twitter.

Deltog i invasionen

Född i Transsylvanien i Rumänien 1920 utvandrade Ferencz som pojke tillsammans med sina föräldrar till New York. Familjen flydde groende hat och antisemitism.

Efter juristexamen från Harvard gick han med i USA:s armé i tid för att delta i invasionen av Normandie.

Med sin juristbakgrund började han redan under kriget utreda tyska krigsbrott mot amerikanska soldater. När de första rapporterna om nazistiska läger fyllda av utmärglade fångar kom besökte han personligen Ohrdruf och Buchenwald.

Han skrev själv om hur de "obeskrivliga fasorna" han såg i Buchenwald traumatiserade honom och blev till minnen som han inte gärna återvände till.

Åklagare efter kriget

Efter kriget rekryterades han som åklagare till processerna i Nürnberg. 1947 var han med och åtalade 22 nazistbefäl för mord på över en miljon människor. Alla dömdes, många till döden.

Senare i livet kämpade han för skapandet av en internationell krigsförbrytardomstol. 2002 förverkligades drömmen med den Internationella brottmålsdomstolen i Haag.

Ben Ferencz efterlämnar sig en son och tre döttrar. Hustrun Gertrude Ferencz avled 2019.

TT
/
/
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!