Frankrikes president Emmanuel Macron glatt välkomnad vid sitt besök på ett universitet i Kanton på långfredagen. Arkivfoto.
Frankrikes president Emmanuel Macron glatt välkomnad vid sitt besök på ett universitet i Kanton på långfredagen. Arkivfoto. - Foto: Gonzalo Fuentes/AP/TT

Högerkritik i Kinadebatt: Macron skadar Europa

Riskminimering och inte avkoppling ska vara EU:s modell i relationen till Kina, manar kommissionsbasen Ursula von der Leyen.Fast i EU-parlamentet handlar debatten minst lika mycket om Frankrikes president Emmanuel Macron.


Fakta: Svenska röster i Kinadebatten

Tre svenska ledamöter deltog i tisdagens debatt i EU-parlamentet om behovet av en sammanhängande Kinastrategi.

— Vi vill ha en nära relation och utöka handeln, men det kräver positiv rörelse från Kina. Vi måste vara kristallklara om vad som är rätt och vad som är fel, sade Jörgen Warborn (M).

— EU måste fortsätta vara en röst för dem som inte kan tala för sig själva i Kina och det får inte finnas något tvivel om att Europa står upp för Taiwan, talade Karin Karlsbro (L).

— Ska vi klara klimathotet måste Kina inkluderas i klimatarbetet, men när vi gör det måste vi skärpa våra krav och vara ytterst tydliga på ökade mänskliga rättigheter, bättre arbetsvillkor och regioners och länders rätt till självständighet, sade Erik Bergkvist (S).

När von der Leyen och Macron samtidigt hälsade på i Kina häromveckan var syftet att visa bredd och enighet från EU:s sida.

Fast resultatet blev snarare tvärtom. En intervju som den franske presidenten gav på planet hem har tolkats som alltför Kina-vänlig och medfört applåder i Peking men kritiska röster runt om i Europa och USA.

Det märks också när EU-parlamentet debatterar vad EU ska ha för Kinastrategi. Inte minst från höger höjs flitigt barska röster mot Macron.

— Europas enighet har skadats, hävdar tyske Manfred Weber, gruppledare för kristdemokratiskt konservativa EPP.

— Macron är ett enormt problem för Europa, tycker italienske Marco Zanni, med samma roll inom ytterhögergruppen ID.

Står upp för Taiwan

EU-kommissionen är betydligt mer diplomatisk. Utrikeschefen Josep Borrell konstaterar visserligen att det vore bättre om man kan tala ihop sig mer på förhand, men hyllar samtidigt Macrons förklaringar efter Kinaresan om behovet av "strategisk autonomi" i EU, samarbetet med USA och synen på Taiwan.

Kommissionsordförande Ursula von der Leyen fastslår med emfas att EU står fast i sin Taiwanpolitik.

— Vi är starkt emot alla ensidiga förändringar, särskilt med hjälp av makt, talar von der Leyen i Strasbourg.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen debatterar relationen till Kina i EU-parlamentet.

Ingen avkoppling

Kommissionsbasen linjetalade om Kina redan inför sin Pekingresa och upprepar nu sin åsikt om att EU bör sträva efter "ekonomisk riskminimering" snarare än att "koppla loss" i relationen till Peking.

Det ska göras med hjälp av en mer självständig och motståndskraftig, grön och digital europeisk ekonomi och industri samt med modigare handelsåtgärder om Kina inte använder samma regler som EU.

Återigen flaggar von der Leyen också för kommande förslag om exportförbud av vissa begränsade varor, som "rivaler" kan använda för att stärka sin militära förmåga.

Släktingen USA?

Kommissionsbasen är också klar över att EU ska fortsätta att samarbeta med likasinnade länder i G7 – som till exempel USA – när det gäller relationen till Kina.

Det är också något som de flesta i EU-parlamentet vill se.

— Även om Washington ibland uppträder som en irriterande släkting vid julbordet så kommer Amerika alltid att vara en del av våra demokratiska familj, säger exempelvis den polske socialdemokraten och förre finansministern Marek Belka i tisdagens debatt.

TT
/
/
/
EU
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

1 timme sedan
Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.