Dominic Raab avgår som vice premiärminister och justitieminister. Arkivbild.
Dominic Raab avgår som vice premiärminister och justitieminister. Arkivbild. - Foto: Jon Super/AP/TT

Minister avgår efter anklagelser om mobbning

Den brittiske politikveteranen Dominic Raab avgår som vice premiärminister och justitieminister till följd av en rapport som kritiserar hans uppförande. Raabs beteende beskrivs som "oresonligt" och "aggressivt" och nu höjs röster för att han även ska avgå som parlamentsledamot.


Bakgrund: Konservative politikern Dominic Raab

Född 25 februari 1974.

Studerade juridik vid universiteten i Oxford och Cambridge och var från år 2000 anställd vid utrikesdepartementet.

Sedan 2010 sitter Raab i parlamentet som representant för valkretsen Esher and Walton söder om London. 2015–16 var han biträdande minister vid justitiedepartementet med ansvar för frågor som rör mänskliga rättigheter. Han fick lämna regeringen vid Theresa Mays tillträde som premiärminister men återkom i juni 2017, när May utsåg honom till minister med ansvar för domstolsväsendet. I januari 2018 blev han bostadsminister.

När Boris Johnson efterträdde Theresa May i juli 2019 utsågs Dominic Raab till utrikesminister och biträdande premiärminister.

När Boris Johnson insjuknade i covid-19 i april 2020 trädde Raab in som hans ställföreträdare, dock utan att formellt ta över rollen som premiärminister.

I samband med en regeringsombildning i september 2021 utnämndes Raab till justitieminister samt biträdande premiärminister. Han ingick inte i den regering som Liz Truss bildade i september 2022 men återfick nämnda poster när Rishi Sunak redan i oktober efterträdde Truss som premiärminister.

Källa: Nationalencyklopedin (NE).

I den avskedsansökan som Raab publicerade på Twitter under fredagsförmiddagen säger han att beslutet är en följd av den granskning som Raab begärde av sig själv i slutet av 2022, efter att ha fått två formella klagomål om mobbning riktade mot sig.

Advokaten Adam Tolley som ansvarat för arbetet med rapporten uppger att Raab uppförde sig på ett sätt som upplevdes som hotfullt och "genomgående aggressivt". Hans ledarstil kännetecknades också av "inslag av bestraffning", konstaterar rapportförfattaren Adam Tolley enligt AP. På möten har Raab också uttryckt sig om sina medarbetares arbetsinsatser som "totalt värdelösa" och "bedrövliga".

Premiärminister Rishi Sunak ska ha fått slutrapporten efter granskningen i sin hand i torsdags. Men att Dominic Raab avgår sker inte på premiärministerns uppmaning, enligt källor inifrån regeringshögkvarteret Downing Street, uppger BBC.

Dominic Raab i London den 20 mars. Arkivbild.

Slår ifrån sig kritiken

"Jag bad om utredningen och lovade att säga upp mig om den kom fram till minsta lilla mobbning. Jag anser att det är viktigt att stå fast vid mitt ord", skriver Dominic Raab i sin avskedsansökan.

Dominic Raab har flera gånger beskyllts för dåligt uppförande. Bland annat påstås han ha mobbat servicepersonal och uppfört sig otrevligt och nedvärderande, bland annat under tiden som utrikesminister.

Men trots avskedsansökan slår han ifrån sig kritiken. På Twitter uppger han att utredningen avfärdat "alla påståenden utom två som riktats mot mig".

"Farligt prejudikat"

"Genom att sätta ribban för mobbning så lågt har utredningen satt ett farligt prejudikat", skriver han.

Bland reaktionerna på Raabs besked märks till exempel Liberaldemokraternas Daisy Cooper som kräver att Dominic Raab även slutar som parlamentsledamot.

"Dominic Raab har visat att han inte bara är olämplig som minister, han är också totalt olämplig att representera sina väljare i parlamentet", skriver Daisy Cooper enligt The Guardian.

Besvärande för Sunak

Raabs avgång innebär ännu mer huvudbry för premiärminister Rishi Sunak som har lovat att återupprätta förtroendet för regeringen efter tre års instabilitet med föregångarna Boris Johnson och Liz Truss.

De senaste turerna kring Raab öppnar också för att Sunaks kritiker och politiska motståndare kan gå till attack mot premiärministern.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!