USA:s högsta domstol har sagt sitt och abortpiller blir kvar – för tillfället. Arkivbild.
USA:s högsta domstol har sagt sitt och abortpiller blir kvar – för tillfället. Arkivbild. - Foto: Alex Brandon/AP/TT

USA:s HD: Abortpiller blir kvar – för tillfället

USA:s högsta domstol bevarar den breda tillgången till abortpiller tills vidare, och avvisar därmed beslut från lägre instans. Tillgången till USA:s vanligaste abortmetod är därmed oförändrad fram till åtminstone nästa år.


Fakta: Mifepriston

Mifepriston är ett antihormon som hämmar effekten av progesteron, som är nödvändigt för att få en graviditet att fortskrida. Läkemedlet förskrivs av läkare för att medicinskt avbryta en graviditet.

I USA är mifepriston, också känt som RU 486, en av två tillåtna komponenter som används för att framkalla abort under en graviditets första tio veckor. Läkemedlet godkändes i USA år 2000.

Över hälften av alla aborter i USA utförs med mifepristone, enligt officiella siffror. Metoden är dokumenterat säker och har en effektivitet på 99,6 procent.

Läkemedelskombinationen mifepriston och misoprostol är godkänd i över 60 länder, däribland Sverige.

Två av domstolens nio domare var emot beslutet, som är det största i abortfrågan som nått USA:s högsta domstol sedan förra sommarens upphävande av prejudikatet Roe mot Wade, som gjorde det möjligt för delstater att själva införa omfattande begränsningar i aborträtten eller regelrätta abortförbud.

Det nya beslutet gör att mifepriston, som varit godkänt för användande i USA av läkemedelsverket FDA sedan 2000 och använts av fem miljoner personer, får fortsätta att användas som tidigare i väntan på ett kommande domstolsbeslut i en appellationsdomstol.

Där ska framöver ett överklagande från Vita huset och läkemedelstillverkaren om ett förbud avgöras. Min regering "kommer att fortsätta att försvara FDA:s oberoende expertbemyndigande att se över, godkänna och reglera en stor mängd receptbelagda läkemedel", säger USA:s president Joe Biden i ett uttalande.

Knöliga turer

De juridiska turerna är snåriga. Fallet inleddes då en grupp abortmotståndare drivit frågan. De lämnade in en stämning i Amarillodistriktet i Texas, vilket garanterade att ärendet skulle hamna hos domaren Matthew Kacsmaryk, en abortmotståndare utnämnd av den dåvarande presidenten Donald Trump. Gruppen hävdade att läkemedlet var osäkert och att det ursprungliga FDA-godkännandet hade brister.

Kacsmaryk beslutade om ett förbud mot mifepriston, vilket var första gången en distriktsdomare upphävde ett FDA-beslut. I princip samtidigt fattade en Washingtondomare ett motsatt beslut, vilket banade väg för att frågan skulle tas upp i högre instans. USA:s regering och Vita huset meddelade direkt att Texasdomen skulle överklagas.

Kunde blivit betydande

En appellationsdomstol i New Orleans beslutade att delvis häva Texasförbudet, men med inskränkningar som att pillret måste skrivas ut av läkare och inte får förskrivas på distans för leverans per post.

Hade Texasdomen kvarstått hade det öppnat för att en mängd olika godkännanden av läkemedel från FDA hade kunnat bli föremål för domstolar.

Det är både appellationsdomstolens och Texasdomens beslut som högsta domstolen nu pausar, i väntan på appellationdomstolen går igenom överklagandena från bland annat regeringen.

"Amerikaner behöver bara titta in i sina medicinskåp för att se hur många FDA-godkända läkemedel som riskeras om lägre domstolars beslut, som bortser från FDA:s vetenskapliga omdöme, tillåts stå fast", säger vicepresident Kamala Harris i ett uttalande.

Från motståndarsidan tonar man ner betydelsen och säger att beslutet att bevara status quo är standard medan rättsprocessen har sin gilla gång.

"Vi ser fram emot ett slutgiltigt beslut i det här fallet där vi kommer att hålla FDA ansvarigt", säger rådgivaren Erik Baptist vid organisationen Alliance Defending Freedom i ett uttalande.

TT
/
/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rekordmånga svenskar vill behålla kontanter i framtiden

Vinnaren av Drömvinsten på 101 miljoner är hittad – det ska han göra för pengarna

Under lördagen vann en man Lottos Drömvinsten på drygt 101 miljoner kronor. Men han var länge eftersökt, då man inte visste vem han var. Men nu är vinnaren av Drömvinsten hittad. Här får du veta vad han ska göra med pengarna.

Lugnt på USA-börsen trots bankchefens uttalande

1 timme sedan
Indexrörelserna på börsen i New York svängde kring nollan på tisdagen sedan Jerome Powell, chef för USA:s centralbank Federal Reserve, återigen varnat för att räntorna kan behöva hållas kvar på en högre nivå under en längre period.

Powell: Räntesänkningar dröjer i USA

1 timme sedan
Det blir mer och mer osannolikt med en sänkning av den amerikanska styrräntan inom den närmaste tiden, enligt USA:s centralbankschef Jerome Powell.

Växjö: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Lastbil med släp i diket, Norra Åreda", skriver polisen på sin hemsida.

Rullstolsburen person dog – föll ner i pool på servicehus

1 timme sedan
En rullstolsburen person föll ner i en pool på ett serviceboende i Västerås på julafton i fjol och avled ett par dagar senare. Nu har kommunen Lex Sarah-anmält händelsen.