Rök ses stiga från Sudans huvudstad Khartum på lördagen.
Rök ses stiga från Sudans huvudstad Khartum på lördagen. - Foto: Marwan Ali/AP/TT

Intensiv evakuering pågår i Khartum

Hårda strider i Sudan försvårar anda länders försök att evakuera sina medborgare.USA och Storbritannien har lyckats få ut sina ambassadanställda, och en första fransk evakuering har avslutats.


Bakgrund: Två generaler strider om makten

En maktkamp inom det militära styret i Sudan urartade i stora våldsamheter lördagen den 15 april.

Striderna står mellan den sudanesiska armén, ledd av general Abdel Fattah al-Burhan, och de paramilitära styrkorna RSF (Rapid Support Forces) som leds av general Mohamed Hamdan Dagalo.

Bägge generaler gör anspråk på att leda landet. Båda är också föremål för anklagelser om omfattande människorättsbrott, när de slagit ned demokratiskt motstånd.

Militären avsatte 2019 diktatorn Omar al-Bashir, när denne var pressad av omfattande protester i landet där sudaneser tröttnat på hans styre.

Innan de kom på kant med varandra skapade generalerna ett juntastyre och lovade till en början att dela med sig av makten under en övergång mot ett demokratiskt Sudan. Men i oktober 2021 skedde en ny militärkupp där de civila ledare som var med och styrde petades eller fängslades. En regelrätt militärjunta tog vid, med de två generalerna i täten.

Över 400 civila har dödats i inbördesstriderna som rasat i Sudan i över en vecka, men antalet döda är troligen många fler i den väpnade kampen mellan landets armé och de paramilitära styrkorna RSF (Rapid Support Forces).

Försöken att få ut västländers ambassadpersonal har försvårats av häftigt uppblossande strider i huvudstaden och av hårda sammandrabbningar vid den internationella flygplatsen i Khartum, där RSF för närvarande har kontrollen.

Förstört militärt fordon utanför Khartum.

"Brittisk militär har slutfört en komplicerad och snabb evakuering av brittiska diplomater och deras familjer från Sudan, detta på grund av den betydande eskaleringen i våldsamheter och hot mot ambassadpersonal", skrev premiärminister Rishi Sunak på sociala medier på söndagen.

1 200 brittiska soldater

Insatsen var omfattande: fler än 1 200 soldater deltog från flera försvarsgrenar, bland dem flygvapnet. Den brittiske försvarsministern Ben Wallace meddelade att insatsen genomförts tillsammans med USA, Frankrike och andra allierade.

Även Frankrike genomförde en evakuering och lyckades få med sig 100 personer av olika nationaliteter. De kunde lämna Sudan med flyg till Djibouti. Ytterligare en flygning planerades till söndagskvällen.

EU:s utrikeschef Josep Borrell skriver på sociala medier att EU:s diplomater i Sudan har lämnat landet, och han tackar Frankrike för hjälpen.

Den franska transporten hade tvingats ta sig genom frontlinjen mellan de stridande parterna.

Stängda gränser

Uppgifter om evakueringsvägar skiljer sig åt. Saudiarabien, som var först att lyckas, kunde evakuera diplomater och andra utländska medborgare via hamnen i Port Sudan, omkring 70 mil fågelvägen från Khartum. Landvägen är över 80 mil och tar i vanliga fall över tolv timmar att färdas.

USA skickade över 100 soldater för att få ut färre än 100 personer. Vid evakueringen användes transporthelikoptrar av typ Chinook som flög från Djibouti via Etiopien till Sudan. Helikoptrarna var mindre än en timme på marken i Sudan, enligt generallöjtnant Douglas Sims.

Tyskland försökte redan tidigare i veckan att evakuera sina medborgare, men de stora transportplan som skickades mot Sudan tvingades att vända om på grund av säkerhetsläget. På söndagen pågick nya försök.

"Vårt mål är att flyga ut så många tyska medborgare som möjligt /.../ Vi försöker också ta med medborgare från EU-länder och andra länder", skrev tyska utrikesdepartementet på söndagseftermiddagen.

Läget blir samtidigt allt mer desperat för befolkningen med brist på både mat och vatten. Internet är till stor del utslaget i Khartum och stora delar av övriga Sudan.

Många försöker att fly huvudstaden med fem miljoner invånare, och parallellt pågår strider i bland annat Darfurprovinsen. Enligt FN har uppemot 20 000 lyckats ta sig till grannlandet Tchad, men uppgifter gör gällande att gränserna mot Tchad och Egypten helt eller delvis stängts.

Hur många som har lyckats fly Sudan eller blivit internflyktingar var osäkert på söndagskvällen.

TT
/
/
Hot
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!