Joe Biden under en pressträff i Vita huset tidigare i april.
Joe Biden under en pressträff i Vita huset tidigare i april. - Foto: Patrick Semansky/AP/TT

Symboliskt datum för Joe Biden – kan ge besked om omval i dag

Avfärda oro för åldern, beskriva republikansk politik som extrem, och hylla resultat från de gångna två åren. Det ses som huvudingredienserna när nu Joe Biden väntas gå ut med det många "vetat" länge: Att han vill bli omvald som USA:s president.


Fakta: Äldst och yngst

USA:s fem äldsta presidenter, med åldern då de lämnade posten:

Joe Biden, sittande president, just nu 80 år

Ronald Reagan, president 1981–89, 77 år

Donald Trump, president 2017–21, 74 år

Dwight D Eisenhower, president 1953–61, 70 år

Andrew Jackson, president 1829–37, 69 år

...och de fem yngsta:

John F Kennedy, president 1961–63, 46 år

James A Garfield, president 1881, 49 år

Theodore Roosevelt, president 1901–09, 50 år

Grover Cleveland, president 1885–89, 51 år

Franklin Pierce, president 1853–57, 52 år

Nyhetsbyrån AP beskriver det som att 80-årige Joe Biden redan kampanjat i flera månader. Personer med insyn säger att satsningen inleddes redan när Republikanerna erövrade representanthuset efter mellanårsvalet i november.

— President Biden levererar och argumenterar starkt för omval både före, under och efter de formella utspel om en valkampanj som kan komma, säger Scott Mulhauser, tidigare talesman för Biden, till AP.

Mulhauser beskriver en relativt välmående ekonomi, med exempelvis låg arbetslöshet, och presidentens resa till Europa och Ukraina nyligen som framgångar Biden kan rida på.

— De spelar mycket större roll än något evenemang som sparkar i gång en kampanj.

Video från Camp David?

Enligt källor kan Biden släppa en video med beskedet att han ställer upp redan under tisdagen. Det är ett symboliskt datum, eftersom det är på dagen fyra år efter bekräftelsen på att han ställde upp i det förra valet.

Den gångna helgen tillbringade han på sommarstället Camp David – en plats som ses som lämplig för att spela in en sådan video.

Biden är redan med hyfsad marginal USA:s äldste president hittills. Åldersfrågan spelar säkerligen in när bara ungefär hälften av Demokraternas egna väljare stödjer hans kandidatur för en andra period, enligt färska opinionsmätningar.

En yngre Joe Biden. Vid det här tillfället, i december 1972, var han nyvald senator och 30 år gammal.

77-årig Donald Trump

Hur stort det ämnet blir kan i och för sig också avgöras av vem som blir Republikanernas kandidat. Just nu ser expresident Donald Trump och Floridas guvernör Ron DeSantis starkast ut.

DeSantis kommer vara endast 46 år när valet 2024 hålls, vilket kan göra det enklare för honom att spela ålderskortet mot en Biden som då strax fyller 82. Trump är själv inte purung, utan är på valdatumet nästa år 77 år.

Så skulle USA rösta om det vore presidentval i dag.

77 var också Ronald Reagans ålder när hans sista mandatperiod tog slut 1989. Det var han som innehade rekordet som USA:s äldste president innan Biden.

Fem år efter avgången fick Reagan diagnosen Alzheimers, vilket reste misstankar om att han varit dement redan då han hade makten. Men åsikterna om det går isär, och presidentläkarna har aldrig bekräftat några sådana symtom.

Ronald Reagan med hustrun Nancy i Kalifornien i november 1994, i samma veva som han gick ut med att han diagnostiserats med Alzheimers.
TT
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!