Donald Trump och Joe Biden.
Donald Trump och Joe Biden. - Foto: Chris Tilley/TT & Arkivbild/TT

Frågan alla ställer sig: Varför gillar amerikaner äldre presidenter?

En stor del av den skepsis som riktas mot ett eventuellt omval av Joe Biden som USA:s president handlar om hans ålder. Men äldre makthavare är mycket vanligare i USA än i Sverige.
– Amerikaner överlag värdesätter erfarenhet, säger universitetslektor Anders Dybelius.


Fakta: Äldst och yngst

USA:s fem äldsta presidenter, med åldern då de lämnade posten:

Joe Biden, sittande president, just nu 80 år

Ronald Reagan, president 1981–89, 77 år

Donald Trump, president 2017–21, 74 år

Dwight D Eisenhower, president 1953–61, 70 år

Andrew Jackson, president 1829–37, 69 år

...och de fem yngsta:

John F Kennedy, president 1961–63, 46 år

James A Garfield, president 1881, 49 år

Theodore Roosevelt, president 1901–09, 50 år

Grover Cleveland, president 1885–89, 51 år

Franklin Pierce, president 1853–57, 52 år

— Du kan inte läsa dig till livserfarenhet. När det kommer till politiken vill människor ha en beprövad och livserfaren president, menar Anders Dybelius, universitetslektor i historia vid högskolan i Jönköping.

Joe Biden, 80 år, är den äldste president som USA har haft. Blir han omvald kan han fylla 86 år under mandatperioden. Senast på tisdagen kallades han hånfullt för "senil" och "farfar" av Rysslands tidigare president Dmitrij Medvedev.

Det finns även en skepsis inom Bidens parti Demokraterna och bland väljarna. Men blir Donald Trump Republikanernas motkandidat ligger han inte långt efter åldersmässigt, med sina 77 år när valet hålls.

Måste vara 35

Dybelius säger att det finns historiska förklaringar till att USA väljer äldre makthavare än i exempelvis Sverige. Det finns till exempel en regel i USA som säger att man inte kan bli president om man är under 35, enligt Dybelius.

— I USA:s kongress är ålderssnittet över den svenska pensionsåldern, om man menar 65 år. I den svenska riksdagen är snittåldern strax under 50 år, säger han, och fortsätter:

— På så sätt sticker inte de amerikanska presidenterna ut i förhållande till andra institutioner. De följs åt.

"Ska inte bygga karriär"

Dybelius resonerar också kring att amerikaner inte vill ha någon som "bygger på sin egna karriär" utan någon som ger tillbaka till landet och folket.

— En bildlig liknelse är en morfar som har tid att hjälpa till och inte har en aktiv karriär. Människor vill ha en trygg politisk ledare.

Historiskt sett sticker ändå både Bidens och Trumps åldrar ut, konstaterar Dybelius.

— Men om man jämför över tid med franska presidenter är amerikanska presidenter något yngre. Tittar man på brittiska premiärministrar är de också marginellt äldre än amerikanska presidenter, säger han, och framhåller att det finns många undantag.

TT
/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!