Poliser vid en av de massgravar i Shakaholaområdet där omkring 100 personer hittats döda efter att troligen ha svält sig själva till döds på uppmaning av en sektledare. Arkivbild.
Poliser vid en av de massgravar i Shakaholaområdet där omkring 100 personer hittats döda efter att troligen ha svält sig själva till döds på uppmaning av en sektledare. Arkivbild. - Foto: AP/TT

100 sektmedlemmar hittade döda – uppmanades att svälta sig för att ”möta Jesus”

Mer än 100 personer har hittats döda i massgravar i östra Kenya. De döda tros ha tillhört en sekt där de uppmanats att svälta sig. Två ledare för sekten ställs på tisdagen inför rätta.


De två misstänkta ledarna är frihetsberövade och ska framträda inför domstolar i två olika städer.

Rörelsens ledare Paul Mackenzie Nthenge som grundade sekten 2003 ställs inför rätta i kuststaden Malindi. Han misstänks för att ha uppmanat sina följare att svälta sig till döds för att få möta Jesus.

13 personer misstänks för mord

Mackenzie Nthenge misstänks, tillsammans med 13 andra personer, för mord, kidnappning samt grymhet mot barn, enligt domstolsdokument som AFP tagit del av.

I Kenyas näst största stad Mombasa kommer den andre ledaren Ezekiel Odero att ställas inför en domstol. Odero är misstänkt för mord, assisterat självmord, bortförande, radikalisering, brott mot mänskligheten, bedrägeri och penningtvätt.

Åklagaren vill att Ezekiel Odero ska frihetsberövas i ytterligare en månad.

Insats mot religösa aktiviteter i Kenya

Massdöden inom sekten har fått Kenyas president William Ruto att ingripa mot landets vildvuxna flora av olika hemmasnickrade religiösa sekter.

Den här veckan ska en speciell insats dra i gång vars syfte är att styra upp hur "vi reglerar religiösa aktiviteter i vårt land och hur vi säkerställer att vi ändå inte inkräktar på religions-, åsikts- och trosfriheten", säger inrikesminister Kithure Kindiki.

— Men samtidigt kan vi inte tillåta brottslingar att utnyttja de friheterna för att skada, döda, tortera och svälta människor till döds, säger Kithure Kindiki.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!