Rader av flaggor har placerats över Regent Street inför lördagens kröning av Charles III och Camilla.
Rader av flaggor har placerats över Regent Street inför lördagens kröning av Charles III och Camilla. - Foto: Alberto Pezzali/AP/TT

Så laddar London för kunglig kröning

Flaggor, poliser och avspärrningar. I London pågår de sista förberedelserna inför kung Charles III:s kröning. Längs med paradgatan The Mall campar de mest inbitna rojalisterna för att försäkra sig om en skymt av kungaparet.Den kungliga familjen är vår historia, tradition och stabilitet, säger 81-åriga Margaret Tinsley från Dorset, som tillbringat de senaste nätterna i ett tält.


Fakta: Monarkin i Storbritannien

Elizabeth II blev Storbritanniens drottning när hennes pappa kung Georg VI avled 1952.

Efter hennes död den 8 september 2022 tillkännagavs den 10 september att Charles blir ny brittisk regent.

Tillkännagivandet gjordes av ett speciellt råd, "The Accession Council", ungefär Rådet för trontillträdande, som bland annat består av premiärministern och äldre parlamentsledamöter. Rådet har runt 700 medlemmar.

I samband med tillkännagivandet blev kung Charles son William prins av Wales – den titel som Charles tidigare bar.

Som brittisk monark har man en motsvarande titel i 15 av de över 50 stater som ingår i Samväldet av tidigare brittiskstyrda länder, däribland Australien, Kanada, Nya Zeeland och Jamaica.

Drottning Elizabeth II var regent i 70 år, från sin fars död den 6 februari 1952 fram till sin egen död, och var den längst regerande brittiska monarken någonsin.

Källor: Encyclopaedia Britannica, Nationalencyklopedin, brittiska parlamentet

Rader av flaggor och vimplar kantar den brittiska huvudstadens gator. Skyltfönster pryds av kungaporträtt och en gigantisk kopia av S:t Edward-kronan, som kommer att pryda Charles huvud under kröningen, har placerats vid Hyde Park i centrala London.

En gigantisk kopia av kröningskronan S:t Edward-kronan har placerats vid Marble Arch i närheten av Hyde Park i London.

När London rustar inför kröningen av kung Charles och drottninggemålen Camilla den 6 maj sparar man inte på krutet.

Över 100 000 utländska turister väntas besöka den brittiska huvudstaden under evenemanget, som tros kunna generera ett tillskott på motsvarande 5,8 miljarder kronor till Londons detaljhandel och besöksnäring, enligt Evening Standard.

— Världens ögon är riktade mot London, säger det brittiska underhusets talman sir Lindsay Hoyle till tidningen.

2 000 gäster på listan

Till den pampiga kröningsceremonin i Westminster Abbey har 2 000 kungliga gäster och andra dignitärer bjudits in. Ceremonin är den 40:e i ordningen sedan den första brittiske monarken kröntes i katedralen år 1066.

Porträtt av kung Charles III pryder många skyltfönster i den brittiska huvudstaden.

Enligt traditionen brukar den yngre och inte äldre generationen kungligheter besöka kröningar för att inte fokus ska tas från evenemangets huvudperson.

Det svenska hovet har frångått den och skickar såväl kung Carl Gustaf som kronprinsessan Victoria. Gästlistan innehåller även över 100 statsöverhuvuden och framstående politiker, däribland Frankrikes president Emmanuel Macron, Kanadas premiärminister Justin Trudeau och Tysklands president Frank-Walter Steinmeier.

Från USA kommer Jill – men inte Joe – Biden, då traditionen påbjuder att ingen sittande amerikansk president ska närvara vid en brittisk kröning.

Säkerheten under evenemanget är rigorös. Över 9 000 poliser kommer att patrullera i London. Många av gatorna i Westminster och områden i närheten stängs av under de tre dagar långa festligheterna.

Prins på pubbesök

De brittiska kungligheterna rapporteras förbereda sig på olika sätt inför högtiden. I torsdags fick resenärerna på tunnelbanelinjen Elizabeth Line, som öppnades i samband med drottning Elizabeths II:s platinumjubileum, en smärre chock när prins William och hans fru Kate klev ombord.

Under resan mot Tottenham Court Road pratade paret bland annat med anställda vid tunnelbanan om det kommande firandet under kröningshelgen. De avslutade dagen med att besöka puben Dog and Duck i stadsdelen Soho.

Prinsparet William och Kate besökte puben Dog and Duck i Soho inför kröningen.

Kung Charles och hustrun Camilla laddade istället genom att i torsdags hålla ett enormt garden party vid Buckingham Palace med över 8 000 gäster.

De allra mest inbitna kungafansen har sedan flera dagar tillbaka slagit läger längs med paradgatan The Mall, som leder fram till Buckingham Palace.

Tältar i grupp

På trottoarerna pågår andra förberedelser. Paradgatan The Mall, som leder fram till Buckingham Palace, är redan full av rojalister. De mest inbitna har slagit läger.

81-åriga Margaret Tinsley från Dorset har tillbringat de senaste nätterna i ett tält tillsammans med en grupp vänner för att få en skymt av kung Charles och hans Camilla.

— Vi var tvungna att fundera på om vi verkligen kunde göra det här på grund av min ålder, men ålder är bara en siffra, säger hon till public servicekanalen BBC.

— För mig är den kungliga familjen vår historia, tradition och stabilitet.

Kortegevägen i London vid kung Charles III kröning den 6 maj. Från Buckingham Palace till Westminster Abbey genom Admiralty Arch.
TT
/
/
/
USA
/
Senaste nytt

Kvinna väcktes av okänd man – gick in med borttappad nyckel

Kriminellas nya metod – mobilmålvakter: "Det känns orimligt"

Sedan anonyma kontantkort förbjudits i augusti 2022 flaggar nu polisen för att kriminella personer börjat använda sig av så kallade mobilmålvakter, rapporterar P4 Skaraborg.

Väderentusiaster ska hjälpa SMHI

Väderintresserade privatpersoner ska hjälpa SMHI att samla fakta om skyfall och regnoväder.

Fartyg med ukrainskt spannmål har nått Turkiet

Ett andra fartyg med spannmål som skeppats från Ukraina nådde på söndagen Turkiet, uppger flera sjötrafiksajter.

Tomt i plåboken? Så skaffar du extrapengar under krisen

1 timme sedan
Tomt på kontot, ändå en driva med räkningar. Så hur kan man göra för att få in mer pengar? Här är tips från privatekonomerna.

Mexikansk studie: Bara så kan gängvåldet stoppas

1 timme sedan
Gängmorden och våldet kommer att fortsätta öka om inte nyrekryteringen bryts. Längre straff och hårdare tag hjälper inte. Det är slutsatsen i ett av världens våldsammaste länder. Och samma gäller för Sverige, enligt expert.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.