Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Islamiststyrkor närmar sig Mogadishu

Nyheter | 18/05/2009 13:42

Efter strategiskt viktig erövring ryckte islamistrebeller fram mot huvudstaden.

Efter erövringen av den strategiskt viktiga staden Jowhar i söndags ryckte islamistiska rebeller på måndagen fram mot Somalias huvudstad Mogadishu.

Det var medlemmar av den radikala al-Shabab-milisen som intog Jowhar, den omstridde presidenten Sharif Sheikh Ahmeds hemstad. Hundratals beväpnade medlemmar av en annan rebellgrupp, Hizbul Islam, tågade på måndagen in i en annan stad i samma område, Mahady, och tog kontroll över den utan att skjuta ett enda skott.

– Vi har erövrat samhället fredligt, sade Hizbul Islams talesman via telefon.

"Inga strider"

President Ahmeds regering är det 15:e försöket att skapa en centralmakt i Somalia, där anarki har rått i 18 år. Grannländerna och västmakter fruktar att landet ska bli en fristad för muslimska extremister med anknytning till terrornätverket al-Qaida.

– Maskerade islamister är ute på gatorna, sade en av Jowhars invånare till Reuters.

– De pratar inte med någon. . . det var inga strider, de styrkor som stöder regeringen gav sig av i går kväll.

Minst 17 700 civila har dödats och över en miljon drivits på flykt under striderna i Somalia de senaste två åren. Över tre miljoner människor är beroende av nödhjälp i form av mat för att överleva.

Flyr tillbaka undan nöd

Striderna har också fått många somalier att fly västerut genom öknen och in i grannlandet Kenya. Men där saknas mat, dricksvatten och inhysning. Enligt hjälporganisationen Läkare utan gränser (MSF) står över 270 000 flyktingar i Kenya inför en så skriande nöd i överfyllda läger att många överväger att hellre återvända till krigszonen i Somalia.

– Situationen är helt skandalös, sade Joe Van Peteghem som är chef för MSF:s avdelningen i Kenya.

– De här flyktingarna riskerade allt för att komma bort från striderna i Somalia. Nu säger de att hellre tar risken att vara i Mogadishu än att sakta dö här.

Skrivet av: