Lördag 8 Maj
Stockholm

Islamiststyrkor närmar sig Mogadishu

Efter strategiskt viktig erövring ryckte islamistrebeller fram mot huvudstaden.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Efter erövringen av den strategiskt viktiga staden Jowhar i söndags ryckte islamistiska rebeller på måndagen fram mot Somalias huvudstad Mogadishu.

Det var medlemmar av den radikala al-Shabab-milisen som intog Jowhar, den omstridde presidenten Sharif Sheikh Ahmeds hemstad. Hundratals beväpnade medlemmar av en annan rebellgrupp, Hizbul Islam, tågade på måndagen in i en annan stad i samma område, Mahady, och tog kontroll över den utan att skjuta ett enda skott.

– Vi har erövrat samhället fredligt, sade Hizbul Islams talesman via telefon.

"Inga strider"

President Ahmeds regering är det 15:e försöket att skapa en centralmakt i Somalia, där anarki har rått i 18 år. Grannländerna och västmakter fruktar att landet ska bli en fristad för muslimska extremister med anknytning till terrornätverket al-Qaida.

– Maskerade islamister är ute på gatorna, sade en av Jowhars invånare till Reuters.

– De pratar inte med någon. . . det var inga strider, de styrkor som stöder regeringen gav sig av i går kväll.

Minst 17 700 civila har dödats och över en miljon drivits på flykt under striderna i Somalia de senaste två åren. Över tre miljoner människor är beroende av nödhjälp i form av mat för att överleva.

Flyr tillbaka undan nöd

Striderna har också fått många somalier att fly västerut genom öknen och in i grannlandet Kenya. Men där saknas mat, dricksvatten och inhysning. Enligt hjälporganisationen Läkare utan gränser (MSF) står över 270 000 flyktingar i Kenya inför en så skriande nöd i överfyllda läger att många överväger att hellre återvända till krigszonen i Somalia.

– Situationen är helt skandalös, sade Joe Van Peteghem som är chef för MSF:s avdelningen i Kenya.

– De här flyktingarna riskerade allt för att komma bort från striderna i Somalia. Nu säger de att hellre tar risken att vara i Mogadishu än att sakta dö här.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela