Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild. - Foto: Khalil Hamra/AP

USA-politiker: Fått turkiskt Natolöfte om Sverige

Publicerades: 26 Maj, 12:44

En amerikansk toppolitiker säger sig ha fått löfte om att Sverige godkänns som Natomedlem efter det turkiska valet. Om det sker kan USA komma att godkänna nya F-16-stridsflygplan till Turkiet, uppger han.


Frågan om Turkiets godkännande av Sveriges Natoansökan kopplat till amerikanska stridsflygplan av typen F-16 får nu ny fart.

Ordföranden för representanthusets utrikesutskott, republikanen Michael McCaul, uppger för Politico att han är öppen för att sälja F-16 till Turkiet, även om president Recep Tayyip Erdogan vinner valet på söndag.

Det innebär ett stort skifte och att vapenaffären är ett steg närmare att realiseras. McCaul tror att den kommer att godkännas när Turkiet ratificerat Sveriges Natomedlemskap.

— Jag har försäkrats om att efter valet, oavsett vem som vinner, kommer Sverige att bli godkänd som Natomedlem, säger McCaul till Politico.

Turkiet förfogar över totalt 270 stridsflyg av typen F-16 – och vill ha 40 till från USA. Jätteaffären är värd motsvarande över 200 miljarder svenska kronor och utöver uppdaterade och moderniserade stridsflygplan ingår hundratals bomber och jaktrobotar.

Affären har dock blockerats av kongressen, och det är inte bara frågan om att godkänna Sverige i Nato som ligger på bordet i förhandlingarna utan även en rad andra utrikespolitiska frågor, bland annat relationen med grannen Grekland.

Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) vill inte kommentera uppgifterna och konstaterar att affären är en fråga mellan Turkiet och USA.

— Men alla signaler som är positiva till den svenska medlemskapsansökan är positiva i sig. Men jag vill understryka att alla andra spekulationer om den här affären är en fråga mellan de här två parterna.

TT
/
/
/
/
USA
Senaste nytt

"Sverige viktigt för att återuppbygga Ukraina"

Nio svenska stränder prisas

Hög vattenkvalitet och ren miljö. Det är några av de kriterier som stränder som vill tilldelas den internationella utmärkelsen Blå flagg måste uppfylla. I år kommer den blå flaggan att hissas på nio svenska stränder.

Polisen i Vilhelmina rapporterar om trafikbrott

"Motorcyklist i Vilhelmina bötfälls.", skriver polisen på sin hemsida.

Bältestvång i A-traktorer införs

1 timme sedan
Regeringen skärper reglerna för A-traktorer. Från den sista augusti måste den som åker i en A-traktor använda säkerhetsbälte, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Polisen i Timrå rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Larm om trafikolycka på Järnvägsgatan, Vivsta.", skriver polisen på sin hemsida.

Förundersökning om hajdöd läggs ner

1 timme sedan
Åklagaren lägger ner förundersökningen kring dumpningen av döda pigghajar och rockor i Lysekilshamn.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.