Kim Jong-Un på nyheterna i sydkoreansk tv, här på skärm vid järnvägsstationen i Seoul.
Kim Jong-Un på nyheterna i sydkoreansk tv, här på skärm vid järnvägsstationen i Seoul. - Foto: Ahn Young-Joon/AP/TT

Nordkorea: Vi tänker skjuta upp en satellit

Nordkorea har meddelat Japan att man planerar att skjuta upp en satellit inom de kommande dagarna. Enligt den japanska regeringen strider uppskjutningen mot FN:s resolutioner.


Japans kustbevakning uppger att man från det slutna landet fått besked om ett tidsfönster mellan 31 maj och 11 juni, och att uppskjutningen kan komma att påverka vattnen kring Gula havet och Östkinesiska havet.

Enligt den japanska regeringens talesperson Hirokazu Matsuno strider uppskjutningen av satelliten mot FN:s resolutioner och "utgör ett hot mot freden och säkerheten i Japan, i regionen och inom det internationella samfundet."

Matsuno hävdar även att satelliten kan komma att passera över Japans sydvästra öar, däribland Okinawa, där USA har stora militärbaser och tusentals trupper.

Den japanska kustbevakningen har också utfärdat en säkerhetsvarning till de fartyg som passerar i området under tidsperioden.

Tidigare i maj inspekterade Kim Jong-Un vad som påstås vara landets första spionsatellit. Nordkorea har tidigare visat att man har kapacitet att skjuta upp en satellit i omloppsbana, men analytiker bedömer att satelliten i sig är för klen för att kunna leverera högupplösta bilder.

De militära spänningarna i området har ökat det senaste året, i takt med allt fler nordkoreanska robottest och simultana militärövningar mellan USA och Sydkorea.

TT
/
/
/
Hot
/
USA
Senaste nytt

Så kan militärpolisen hjälpa polisen – kommer göra trafikkontroller

Då är bästa tiden att sälja dina prylar på Blocket: "Riktigt hög aktivitet"

Har du några oanvända prylar liggandes hemma, samtidigt som det börjar eka lite tomt på bankkontot? Då kanske du funderar på att sälja dem på Blocket. Men det kan vara värt att välja tiden då du lägger ut annonsen med omsorg.

Han är Stina Nilssons nya pojkvän: ”Inget behov av att prata om oss”

Stina Nilsson är numera en av Sveriges bästa skidskyttar. Men vad vet du egentligen om den hemlighetsfulla längdåkaren som bytte sport? Här är allt du vill veta om pojkvännen, förmögenheten och det lyxiga huset.

Dottern: Johanna Möller bad mig döda • "Med ett basebollträ"

Johanna Möller dömdes och friades senare för anstiftan till mord på sin dåvarande make Aki Paasila. Nu berättar Arbogakvinnans dotter Amanda Blomsterlund om hur mamman bad henne ta livet av Paasila.

Stockholm: Polisen rapporterar om vapenlagen

"Två anhållna för grovt vapenbrott.", skriver polisen på sin hemsida.

Turkiet fördömer demonstration i Stockholm: "Terrorpropaganda"

Turkiet fördömer en demonstration som ägde rum utanför Turkiets ambassad i Stockholm i fredags, vilket Aftonbladet var först med att rapportera.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.