Texas inför ett nytt system där böcker ska klassificeras och tas bort från skolbibliotek om de är 'sexuellt explicita'. Arkivbild.
Texas inför ett nytt system där böcker ska klassificeras och tas bort från skolbibliotek om de är 'sexuellt explicita'. Arkivbild. - Foto: Rick Bowmer/AP/TT

Texas stoppar skolböcker med sexuellt innehåll

Böcker med "sexuellt explicit" material ska förbjudas från skolbibliotek i Texas, enligt en ny lag som har godkänts i delstatens senat. Kritiker befarar att böcker kommer att tas bort i onödan.


Fakta: Texas

Texas utgör USA:s södra spets och gränsar mot Mexiko. Det är den näst största delstaten till ytan efter Alaska. Texas kallas "The lone star state", den ensamma stjärnans delstat, med hänvisning till stjärnan på dess flagga.

Delstaten är ungefär 1,5 gånger så stor som Sverige och har nästan tre gånger så många invånare (drygt 29 miljoner). De största städerna är Houston, San Antonio och Dallas samt huvudstaden Austin.

En stor del av de dödsstraff som verkställts i USA de senaste årtiondena har verkställts i Texas. Invånarna har också en långtgående laglig rätt att använda dödligt våld i försvarssyfte.

Ett amerikanskt talesätt är att "allting är större i Texas".

Opassande innehåll ska hållas borta från barn. Det anser parlamentsledamöter i Texas som klubbat igenom en ny lag där böcker ska plockas bort från skolbibliotekens hyllor om de bedöms innehålla "sexuellt explicit" material.

Enligt lagen handlar det om innehåll som beskrivningar, ljud eller illustrationer av sexuellt beteende som inte är relevant för den obligatoriska läroplanen. Efter att delstatsstyrets två kamrar godkänt lagförslaget ska det nu bara skrivas under av guvernör Greg Abbott för att sättas i verket.

Böcker ska klassificeras

— Det vi pratar om är sexuellt explicit material som inte hör hemma framför ögonen på barn, säger den republikanska senatorn Angela Paxton.

— De borde inte hitta det i sitt skolbibliotek.

Hon har tidigare tillsammans med andra parlamentsledamöter undersökt användningen av böcker om ras, könsidentitet och sexuell läggning i skolorna. Utredningen omfattade en lista på över 800 böcker.

Enligt den nya lagen ska bokförsäljare som säljer till skolor börja klassificera böcker baserat på skildringar av eller referenser till sex. En bok kommer att markeras som "sexuellt explicit" om materialet bedöms vara stötande och inte ingår i den obligatoriska läroplanen. Om så sker ska den tas bort från skolans bokhyllor.

Kritiker anser att de nya bedömningsstandarderna i Texas är alltför vaga, vilket befaras kunna leda till att även böcker som inte är opassande plockas bort.

Omdömen kontrolleras

Försäljarnas betyg ska kontrolleras av statliga tjänstemän som kan begära att omdömen ändras.

Den nya lagen är den senaste i en rad förbud som har klubbats igenom i republikanskt styrda delstater. På flera håll har böcker med bland annat hbtqi-teman och sexualundervisning redan stoppats.

I april övervägde ett län i Texas att stänga ned sitt offentliga bibliotekssystem hellre än att följa en federal domares order om att sätta tillbaka böcker med teman som tonåringars sexualitet, kön och rasfrågor på sina hyllor.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två gripna för mordförsök i Bredäng

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

1 timme sedan
Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

1 timme sedan
Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.