Rättegång mot misstänkta jihadister i Misrata. Libyen, i höstas. Arkivbild.
Rättegång mot misstänkta jihadister i Misrata. Libyen, i höstas. Arkivbild. - Foto: Yousef Murad/AP/TT

Jihadister i Libyen dömda till döden

En domstol i Libyen har dömt 23 jihadister till döden. De är de första som döms av totalt 320 personer, anklagade för att ha stridit med terrorgruppen Islamiska staten (IS) under den kaotiska tiden efter att diktatorn Muammar Gadaffi störtades 2011.


Ytterligare 14 dömdes till livstids fängelse. Det handlar om palestinier, sudaneser och libyer som greps 2016, och anklagelserna gäller mord och deltagande i terrorgrupp.

Hela kuststaden Sirte kontrollerades av IS år 2015, innan styrkor trogna regeringen i Tripoli året därpå drev ut jihadisterna. Rättssalen var fylld av anhöriga till offer som dog i våldsamheterna i Sirte.

TT
/
/
Senaste nytt

Kommer inte åt E6: "Väldigt instabilt"

Nya tvångsmedel paradigmskifte för övervakning

Polis får nu möjlighet att rikta hemliga tvångsmedel mot personer som inte är misstänkta för brott. Det här är ett paradigmskifte när det gäller de brottsutredande myndigheternas möjlighet att övervaka människor, säger Fredrik Bergman Evans, chef för Centrum för rättvisa.

Polis får nytt vapen mot gängen: "Vi är redo"

Just när gängvåldet slår som hårdast får svensk polis ett nytt efterlängtat verktyg: möjligheten att avlyssna personer utan brottsmisstanke. Förhoppningen är att kunna stoppa våld och mord innan det blir verklighet. Vi är redo från dag ett, säger Charlotta Höglund på Nationella operativa avdelningen (Noa).

Tusentals bilarbetare ansluter till strejken

Ytterligare 7 000 bilarbetare har anslutit till den pågående strejken bland anställda inom de tre största biltillverkarna i USA – Ford, General Motors och Stellantis.

Tecken på tillväxt tillbaka i Kinas industri

Aktivitetsnivån inom Kinas tillverkningsindustri ökar för första gången sedan i mars, om än försiktigt. Det visar ett färskt inköpschefsindex från världens näst största ekonomi.

Fängelse för miljonsvindel mot försäkringsbolag

1 timme sedan
En anställd på ett försäkringsbolag döms till två års fängelse för att ha beviljat utbetalningar för påhittade stölder, rapporterar Södermanlands Nyheter.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.