Vita husets nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan. Arkivbild.
Vita husets nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan. Arkivbild. - Foto: Susan Walsh/AP/TT

USA vill se ett nytt kärnvapenavtal

USA är villigt att fortsätta begränsa antalet kärnstridsspetsar och samtidigt inleda förhandlingar om ett nytt kärnvapenavtal med Ryssland. Amerikanerna vill även diskutera med Kina.


— Vi är redo att följa begränsningarna så länge också Ryssland gör det, säger USA:s nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan i ett tal inför organisationen Arms Control Association på fredagen.

Rysslands president Vladimir Putin meddelade i februari att landet pausar sitt deltagande i det befintliga avtalet, Nya Start, som sträcker sig till februari 2026.

Sullivan betonar att USA fram till att avtalet löper ut avser att följa den nuvarande begränsningen av antalet stridsspetsar – 1 550 per land.

USA är även "öppet för dialog" om ett nytt avtal med både Ryssland och den snabbt växande kärnvapenmakten Kina. Sullivan uppmanar ledningen i Moskva till nya samtal snart.

— USA är redo att möta Ryssland nu för att hantera riskerna med kärnvapen, säger han.

Jake Sullivan konstaterar att situationen i dag är annorlunda mot under kalla kriget, då USA bara hade Ryssland att förhålla sig till. Enligt honom bedöms Kina besitta 1 500 kärnvapen år 2035.

— USA måste för första gången i historien avskräcka två nästan jämlika kärnvapenmakter, säger han och tillägger att USA är redo för "förbehållslösa" diskussioner med Kina.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

1 timme sedan
Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

1 timme sedan
Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.