Vita husets nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan. Arkivbild.
Vita husets nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan. Arkivbild. - Foto: Susan Walsh/AP/TT

USA vill se ett nytt kärnvapenavtal

USA är villigt att fortsätta begränsa antalet kärnstridsspetsar och samtidigt inleda förhandlingar om ett nytt kärnvapenavtal med Ryssland. Amerikanerna vill även diskutera med Kina.


— Vi är redo att följa begränsningarna så länge också Ryssland gör det, säger USA:s nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan i ett tal inför organisationen Arms Control Association på fredagen.

Rysslands president Vladimir Putin meddelade i februari att landet pausar sitt deltagande i det befintliga avtalet, Nya Start, som sträcker sig till februari 2026.

Sullivan betonar att USA fram till att avtalet löper ut avser att följa den nuvarande begränsningen av antalet stridsspetsar – 1 550 per land.

USA är även "öppet för dialog" om ett nytt avtal med både Ryssland och den snabbt växande kärnvapenmakten Kina. Sullivan uppmanar ledningen i Moskva till nya samtal snart.

— USA är redo att möta Ryssland nu för att hantera riskerna med kärnvapen, säger han.

Jake Sullivan konstaterar att situationen i dag är annorlunda mot under kalla kriget, då USA bara hade Ryssland att förhålla sig till. Enligt honom bedöms Kina besitta 1 500 kärnvapen år 2035.

— USA måste för första gången i historien avskräcka två nästan jämlika kärnvapenmakter, säger han och tillägger att USA är redo för "förbehållslösa" diskussioner med Kina.

TT
/
/
USA
Senaste nytt

Turkiet fördömer demonstration i Stockholm: "Terrorpropaganda"

Hagamannens brott, straff och liv i dag – det här vet vi om Niklas Lindgren

Hagamannen satte skräck i Umeå under flera års tid och har beskrivits som en av Sveriges värsta serievåldtäktsmän. Nyheter24 besvarar och sammanfattar några av de vanligaste frågorna om den ökände brottslingen.

HURRA – Nyheter24 fyller 15 år: "Vi ska bli störst"

I dag, lördag 30 september 2023, var det exakt 15 år sedan Nyheter24 gick live.

Småsparare satsar på svag krona

Svenska småsparare fortsätter att ösa in pengar i globala fonder och fonder med USA-fokus – vilket har varit en smart strategi när kronan har försvagats. Men det finns risk för besvikelse om kronförstärkningen tar fart.

Polisen i Tomelilla rapporterar om trafikolycka

"Singelolycka i Svamparondellen, Ramsåsa.", skriver polisen på sin hemsida.

"Vampyrdrönare" ny del av ukrainsk offensiv

Drönaren Vampire ingår i bygget av en ny toppmodern drönararmé som ska skapa fördel för Ukraina i kriget. Men i takt med att ukrainarna skaffar sig övertag anpassar sig ryssarna och kommer i kapp, vilket hela tiden ställer krav på nya lösningar på slagfältet.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.