Söndag 16 Jan
Stockholm

Tillväxtraketen Malawi röstar

President Bingu wa Mutharika ställer upp till omval, men anklagas för att strunta i fattiga.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Väljarna i Malawi i södra Afrika röstade på tisdagen i ett president- och parlamentsval som kan utlösa politisk instabilitet i landet, en av världens snabbast växande ekonomier.

Den sittande presidenten Bingu wa Mutharika, som ställer upp för omval, gillas av utländska investerare på grund av sina reformer som har bidragit till att minska statsskulden och skapa en tillväxt på sju procent årligen de senaste tre åren.

Men wa Mutharika anklagas för att strunta i de fattiga. Trots den höga tillväxten - som spås bli högst i världen efter Qatar - lever två av tre malawier på mindre än en dollar om dagen, och aids har gjort en miljon malawiska barn föräldralösa.

I byn Goliati i södra Malawi köade hundratals människor för att rösta, många hade kommit mitt i natten för att få en bra plats i kön.

– Vi måste rösta för vi behöver utveckling, sa 88-åriga Esther Kamoto, som stod barfota i kön.

– Efter detta skulle jag verkligen vilja sätta mig ner, för jag har stått här en bra stund nu.

Presidentens främste rival är oppositionsledaren John Tembo, som har stöd av förre presidenten Bakili Muluzi. Dennes försök att ställa upp i valet stoppades av en domstol, vilket har ökat de politiska spänningarna i landet.

Wa Mutharika tog makten 2004 efter ett val som svärtades av våld och anklagelser om valfusk.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela