Danske Peter Møller, fyra från vänster, har varit drivande för att de internationella adoptionerna ska granskas. Arkivbild.
Danske Peter Møller, fyra från vänster, har varit drivande för att de internationella adoptionerna ska granskas. Arkivbild. - Foto: Ahn Young-joon/AP/TT

Sydkorea utreder internationella adoptioner

Flera svenskar finns bland de adopterade koreaner vars ärenden kommer att granskas av Sydkoreas kommission för sanning och försoning. Kommissionen har beslutat att ta upp ytterligare 237 fall där man misstänker att handlingar förfalskats.


Förra året krävde mer än 370 adopterade koreaner i Europa och USA att Sydkorea skulle utreda hur deras adoptioner gått till. I december meddelade kommissionen att den skulle utreda de första 34 fallen.

Av de sammanlagt 271 ärenden som kommissionen hittills beslutat att ta upp för granskning kommer 21 från Sverige och 141 från Danmark.

I december sade kommissionen att det var uppenbart att många adopterade skickats till väst med förfalskade handlingar som beskrev dem som föräldralösa eller att man förfalskat deras identiteter genom att ta uppgifter från en tredje person.

De anmälda fallen utreds i den ordning de kommit in och kommissionen kommer sannolikt att ta upp även de kvarvarande 101 ärendena, enligt myndighetsuppgifter.

Slutsatserna kan öppna för adopterade att stämma adoptionsbyråer eller regeringen, något som annars är civilrättsligt omöjligt i Sydkorea.

Runt 200 000 sydkoreaner, majoriteten flickor, har adopterats till västländer de senaste sex årtiondena. De flesta placerades i Europa och USA under 1970- och 80-talen. De flesta registrerades av byråerna som övergivna barn som hittats på gatan, trots att de ofta hade släktingar som lätt kunde hittas.

TT
/
/
USA
Senaste nytt

Röda siffror på Wall Street

Expert om ny SAS-plan: Bolaget kan räddas

SAS nya plan framåt kan rädda det krisande flygbolaget, enligt analytikern Jacob Pedersen. Det kommer naturligtvis att ta SAS genom processen, säger han. Samtidigt överraskas han av att bolaget inte har lyckas få in 9,5 miljarder i nytt kapital.

Polisen i Värnamo rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En person blev påkörd vid övergångsställe.", skriver polisen på sin hemsida.

Permobil-bunden kund kunde inte komma ut ur Coop: "Man är ju kund som alla andra"

1 timme sedan
På en Coop-butik i Västerås kan inte rullstolsbundna, människor med permobiler och barnvagnar ta sig ut utan personalens hjälp.

Minst 20 döda i bussolycka i Italien

1 timme sedan
Minst 20 personer, inklusive två barn, har omkommit sedan en buss fallit från en bro i Venedig i Italien på tisdagskvällen, uppger en talesperson för staden.

"Katastrofalt" besked för SAS-aktieägarna

1 timme sedan
SAS-aktien avnoteras från börsen. 137 000 svenskar får nu se sitt värde gå upp i rök. "Katastrofalt", enligt Aktiespararnas vd Joacim Olsson.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.