Donald Trump. Arkivbild.
Donald Trump. Arkivbild. - Foto: Charlie Neibergall/AP/TT

Nytt åtal mot Donald Trump – expresidenten blir historisk

USA:s expresident Donald Trump säger att han åtalas i samband med en federal utredning om hur han hanterat hemligstämplade dokument efter sin tid i Vita huset. Enligt Trumps advokat James Trusty handlar det om sju åtalspunkter.


Fakta: Fler rättsfall mot Donald Trump

Bokföringsbrotten

34 åtalspunkter mot Donald Trump som bland annat anklagas för att ha beordrat utbetalningar till personer som hotade att gå ut med känslig information om honom i samband med presidentvalskampanjen 2016. Rättegången är planerad till mars 2024.

Valet 2020 och stormningen av kongressen

Federala åklagare granskar misstankar om att Donald Trump och hans rådgivare ska ha försökt att förändra resultatet i presidentvalet 2020.

Ett specialutskott i kongressens representanthus har tidigare rekommenderat att Trump och rådgivare åtalas för att ha utövat påtryckningar i fråga om valresultatet. I representanthusets utredning ingick en granskning av stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021.

Delstaten Georgia

En utredning pågår om det telefonsamtal som Donald Trump gjorde till Georgias valansvarige Brad Raffensperger, där Trump ville att republikanen Raffensperger skulle "hittade de 11 780 röster" som krävdes för att Trump skulle segra över Joe Biden i delstaten i presidentvalet 2020. Åklagare har redan varnat Trumps advokat Rudy Giuliani och flera lokala republikaner att de riskerar formella anklagelser.

Delstaten New York

Delstaten New Yorks justitieansvariga Letitia James har stämt Trump och hans Trump Organization för att ha vilselett skattemyndigheter om värdet på fastigheter och golfanläggningar för att få lån och skattelättnader. James kräver 250 miljoner dollar i skadestånd. Ett civilrättsligt mål inleds i oktober. Åklagare på Manhattan har utrett samma misstankar, men valde att inte väcka åtal.

Anklagelse om våldtäkt

I ett civilrättsligt mål hävdar en tidningskolumnist att hon blivit våldtagen av Donald Trump i mitten av 1990-talet. Vid rättegången som avslutades i maj kom juryn fram till att Donald Trump utsatt henne för sexuella övergrepp och att han gjort sig skyldig till förtal, då han påstått att kolumnistens utsaga var en lögn påhittad för att sälja böcker.

"Den korrupta Bidenregeringen har informerat mina advokater att jag har åtalats, vad det verkar på grund av lådbluffen", skriver Donald Trump på sin plattform Truth Social.

Efter det att Trump lämnat Vita huset hittades hemligstämplade dokument i hans privatbostad Mar-a-Lago i Florida. Flera av de misstänkta brott som utreds anses vara av grövre slag. Den erfarne brottmålsåklagaren Jack Smith, utsedd av justitieminister Merrick Garland, leder utredningen.

Trump blir därmed den förste expresidenten i USA:s historia att åtalas för ett federalt brott.

Donald Trump: "Trodde inte något sånt här kunde hända"

Donald Trump å sin sida har hela tiden hävdat att dokumenten inte var hemligstämplade.

— Det finns vissa formuleringar i det (åtalet) som antyder vad de sju åtalspunkterna handlar om. Jag är inte helt säker på att det är sju separata åtalspunkter, men i stort härleds de alla ur spionerilagstiftningen, säger advokaten James Trusty till CNN.

Trusty sågar åtalet och hävdar att det innehåller flera felaktigheter.

"Jag trodde inte att något sådant här kunde hända en tidigare president i USA", skriver Donald Trump.

På tisdag väntar ett första domstolsframträdande för Trump i Miami.

Andra åtalet mot Donald Trump

Åtalet är det andra mot den tidigare presidenten. Tidigare i våras kom ett åtal om bokföringsbrott. Bland annat ska Donald Trump enligt åklagarna beordrat utbetalningar till personer som hotade att gå ut med känslig information om honom i samband med presidentvalskampanjen 2016.

Det åtalet väntas gå till domstol i mars nästa år. Ingen tidigare expresident har åtalats för ett brott.

Ron DeSantis, Floridaguvernören som utmanar Trump om att bli Republikanernas presidentkandidat, ställer sig bakom motståndaren.

Han skriver på Twitter att det här är ett exempel på maktmissbruk som leder till att det fria samhället hotas: "Vi har i åratal sett hur lagen används olika beroende på politisk tillhörighet", skriver han.

TT
/
/
/
USA
Relaterat
Senaste nytt

Lärare döms – sparkade elev i skrevet

Nedåt i Tokyo och Hongkong

Det var nedåt i öppningen på börserna i Tokyo och Hongkong i tisdagens handel, drygt en procent ner för de tre ledande indexen.

Läkemedelsverket vill styra upp kontroll av CBD

Läkemedelsverket vill se bättre myndighetssamverkan kring kontrollen av produkter med låg THC-halt, enligt ett pressmeddelande.

Miljoner ankor vaccineras mot fågelinfluensa

1 timme sedan
Frankrike har inlett arbetet med att vaccinera miljontals ankor mot fågelinfluensan. Detta med förhoppning om att undvika masslakt vilket industrin tvingats till de senaste åren.

Omröstning kan försvaga USA:s talman

2 timmar sedan
Talmannen i USA:s representanthus, republikanen Kevin McCarthy, utmanas av en av de mest hårdföra Trumpanhängarna i sitt eget parti. Kongressledamoten Matt Gaetz har lämnat in en begäran om att kongressen ska rösta om att avsätta talmannen, rapporterar amerikanska medier.

Våldtog fosterhemsplacerad – döms

2 timmar sedan
En man i 40-årsåldern på en ort i Ångermanland döms till fängelse i tre år och ett halvt år för flera fall av våldtäkt mot barn och våldtäkt, rapporterar lokala medier.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.