Jan Hallenberg tror att åtalet ställer till det för Trumps politiska ambitioner. Arkivbild.
Jan Hallenberg tror att åtalet ställer till det för Trumps politiska ambitioner. Arkivbild. - Foto: Jessica Gow/TT

Expert: Åtalet försvårar Trumps presidentchanser

Åtalet mot Donald Trump riskerar att få stora negativa konsekvenser för hans fortsatta presidentvalskampanj. Det bedömer Jan Hallenberg, professor emeritus vid Utrikespolitiska institutet. Det här gör det betydligt mindre sannolikt för Trump att bli president igen, säger han.


På fredagen offentliggjordes åtalet mot USA:s tidigare president Donald Trump, där han bland annat anklagas för att ha förvarat hemligstämplade dokument i sin bostad i Mar-a-Lago i Florida. Totalt riktas 37 åtalspunkter mot Trump.

Jan Hallenberg är expert på nordamerikansk politik, och han bedömer att åtalet kommer att grusa Trumps framgångar vid kommande val.

Kan gynna konkurrenter

— Förra gången han stod åtalad så fick han ökat stöd från republikanerna, men jag är mycket tveksam till att han långsiktigt kommer att gynnas av det här åtalet, säger han.

— Det här är det första federala åtalet som en före detta president någonsin har blivit utsatt för. Det går att hävda att det tidigare åtalet i New York är tunt och politiskt, men i det här fallet tror jag det är mycket svårare att hävda något sådant.

Donald Trump har nyligen inlett sin kampanj för att åter väljas till president, och han har på förhand setts som klar favorit till att vinna republikanernas primärval. Jan Hallenberg tror att åtalet kommer att gynna Trumps konkurrenter – även om han fortsatt framhåller Trump som favorit.

Kan påverka osäkra väljare

Hallenberg delar in det republikanska partiet i tre grupper: alltid-Trumpare, aldrig-Trumpare och kanske-Trumpare och han använder engelska för att beskriva grupperna.

— Inom det republikanska partiet finns "always-Trumpers", "never-Trumpers" och "maybe-Trumpers". Den tredje kategorin gillar hans politik men tycker att han gått för långt och att det inte går att rösta på honom på grund av alla problem. Jag tror att åtalet kan få den gruppen att välja en annan kandidat i primärvalet, säger Jan Hallenberg.

Framför allt påverkar åtalet Trumps möjligheter att vinna ett eventuellt presidentval, tror Jan Hallenberg. Risken är stor att osäkra mittenväljare blir avskräckta.

— Vinner han valet att bli republikanernas presidentkandidat så blir han mycket försvagad i det stora presidentvalet. Där kommer en stor del av "never-Trumpers" antingen lägga ned sina röster eller rösta på den demokratiske kandidaten. Sedan kommer betydligt fler av de oberoende väljarna, som kunde ha övervägt en republikan, inte att rösta på Trump.

TT
/
/
/
/
USA
Senaste nytt

Så kan militärpolisen hjälpa polisen – kommer göra trafikkontroller

Då är bästa tiden att sälja dina prylar på Blocket: "Riktigt hög aktivitet"

Har du några oanvända prylar liggandes hemma, samtidigt som det börjar eka lite tomt på bankkontot? Då kanske du funderar på att sälja dem på Blocket. Men det kan vara värt att välja tiden då du lägger ut annonsen med omsorg.

Han är Stina Nilssons nya pojkvän: ”Inget behov av att prata om oss”

Stina Nilsson är numera en av Sveriges bästa skidskyttar. Men vad vet du egentligen om den hemlighetsfulla längdåkaren som bytte sport? Här är allt du vill veta om pojkvännen, förmögenheten och det lyxiga huset.

Dottern: Johanna Möller bad mig döda • "Med ett basebollträ"

Johanna Möller dömdes och friades senare för anstiftan till mord på sin dåvarande make Aki Paasila. Nu berättar Arbogakvinnans dotter Amanda Blomsterlund om hur mamman bad henne ta livet av Paasila.

Polisen rapporterar om brott mot vapenlagen – ökat med 47 procent sedan 2021

"Två anhållna för grovt vapenbrott.", skriver polisen på sin hemsida.

Turkiet fördömer demonstration i Stockholm: "Terrorpropaganda"

Turkiet fördömer en demonstration som ägde rum utanför Turkiets ambassad i Stockholm i fredags, vilket Aftonbladet var först med att rapportera.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.