Turkmenistans diktator Serdar Berdymuchamedov lovar att stoppa all rökning i landet inom två år. Arkivbild.
Turkmenistans diktator Serdar Berdymuchamedov lovar att stoppa all rökning i landet inom två år. Arkivbild. - Foto: Alexey Danichev/Sputnik/Kreml/AP/TT

Turkmenistans diktator ska stoppa all rökning

Ledaren i ett av världens mest slutna länder inför ytterligare påbud. Inom två år ska hela Turkmenistan ha slutat röka, slår diktatorn Serdar Berdymuchamedov fast.


Berdymuchamedov, som tog över ledarposten från sin far för ett drygt år sedan, meddelar att en "kompromisslös kamp mot rökningen i landet" är att vänta. Det innebär en hårdare bekämpning av illegal tobaksimport, samt av vattenpipor och e-cigaretter.

Det finns sedan tidigare strikta regler kring rökning i Turkmenistan, där det är förbjudet att röka på offentlig plats och att göra reklam för tobaksprodukter. Endast statens egna butiker har tillåtelse att sälja cigaretter.

I samband med Berdymuchamedovs tillkännagivande sade sig landets myndigheter ha gripit omkring 20 unga män – misstänkta smugglare – vid gränsen. En av dessa har fått be om ursäkt i statlig tv för att han har lagt upp ett filmklipp på Instagram där han röker vattenpipa.

TT
/
Senaste nytt

Han är Stina Nilssons nya pojkvän: ”Inget behov av att prata om oss”

Dottern: Johanna Möller bad mig döda • "Med ett basebollträ"

Johanna Möller dömdes och friades senare för anstiftan till mord på sin dåvarande make Aki Paasila. Nu berättar Arbogakvinnans dotter Amanda Blomsterlund om hur mamman bad henne ta livet av Paasila.

Turkiet fördömer demonstration i Stockholm: "Terrorpropaganda"

Turkiet fördömer en demonstration som ägde rum utanför Turkiets ambassad i Stockholm i fredags, vilket Aftonbladet var först med att rapportera.

Hagamannens brott, straff och liv i dag – det här vet vi om Niklas Lindgren

Hagamannen satte skräck i Umeå under flera års tid och har beskrivits som en av Sveriges värsta serievåldtäktsmän. Nyheter24 besvarar och sammanfattar några av de vanligaste frågorna om den ökände brottslingen.

HURRA – Nyheter24 fyller 15 år: "Vi ska bli störst"

I dag, lördag 30 september 2023, var det exakt 15 år sedan Nyheter24 gick live.

Småsparare satsar på svag krona

Svenska småsparare fortsätter att ösa in pengar i globala fonder och fonder med USA-fokus – vilket har varit en smart strategi när kronan har försvagats. Men det finns risk för besvikelse om kronförstärkningen tar fart.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.