Rysslands president Vladimir Putin riktade på nytt kraftiga angrepp mot Ukraina och dess president Volodymyr Zelenskyj.
Rysslands president Vladimir Putin riktade på nytt kraftiga angrepp mot Ukraina och dess president Volodymyr Zelenskyj. - Foto: Alexei Kudenko/AP/TT

Putin i hätskt utfall mot Ukraina och Zelenskyj

Rysslands president Vladimir Putin riktar grundlösa anklagelser mot Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, som han kallar för "en skam för det judiska folket". Putins utspel gjordes på en ekonomisk konferens i S:t Petersburg där utländska medier var portade.


Fakta: Vladimir Putin

Vladimir Putin föddes den 7 oktober 1952 i dåvarande Leningrad.

Putin är utbildad jurist. På 1980-talet arbetade han för KGB i Östtyskland och på 1990-talet för stadsförvaltningen i S:t Petersburg, innan han blev chef för säkerhetstjänsten FSB 1998.

Han utsågs till premiärminister den 9 augusti 1999 och blev president 2000.

2008–2012 var han premiärminister igen, innan han återkom till presidentposten i maj 2012.

I mars 2018 valdes Putin till president för en ny sexårsperiod. 2020 klubbades en grundlagsändring som kan ge Putin möjlighet att sitta kvar vid makten till år 2036.

Putin har två vuxna döttrar tillsammans med sin tidigare fru. Han tros också ha minst tre barn tillsammans med den förmodade mångåriga flickvännen Alina Kabajeva, samt ytterligare en dotter med en tidigare älskarinna.

Putins långa tal vid Internationellt ekonomiskt forum (Spief) på fredagen var en utförlig beskrivning av tillståndet i landets ekonomi. Den ryske presidenten betecknade det andra kvartalet 2022 som det ekonomiskt svåraste som Ryssland hittills har upplevt – men avslutade med att säga att vindarna nu har vänt.

Enligt Putin är nu Rysslands offentliga finanser generellt sett i balans, men han tillade att försvarsutgifterna måste höjas för att kunna stärka landets säkerhet.

"Höjningen genomförs för att vi ska kunna skydda vårt lands suveränitet", sade Putin enligt BBC.

Anklagelser mot Ukraina

Men det var vid frågestunden som Putin övergick till att rikta hätska utfall mot Ukraina och mot president Zelenskyj, som är av judisk börd.

"Jag har många judiska vänner. De säger att Zelenskyj inte är jude, utan en skam för det judiska folket. Och jag skämtar inte", sade Putin enligt AFP.

AFP, liksom flera andra utländska nyhetsorganisationer, får inte bevaka mötet på plats utan återrapporterar från ryska medier.

Den ryske presidenten upprepade även sina grundlösa anklagelser om att den ukrainska regeringen skulle bestå av nynazister – och kallade den pågående ukrainska motoffensiven för "chanslös".

President Putin sade också i samband med mötet att Ryssland nu har transporterat kärnvapen till Belarus. Moskva har tidigare sagt att kärnvapen ska placeras ut i grannlandet under det pågående invasionskriget i Ukraina. Men uppgifter om utplacering har inte kunnat verifieras av oberoende källor.

USA:s utrikesminister Antony Blinken sade att utspelet från Putin inte förändrar USA:s hållning i frågan och att det nu "inte finns några indikationer på att Ryssland förbereder sig för att använda kärnvapen".

Mobilnät avstängda

I samband med mötet i S:t Petersburg blockerades all tillgång till mobilnät som en del av förhöjd säkerhetsnivå.

När den 26:e upplagan av Spief – som ofta kallas "Rysslands Davos" – invigdes i onsdags var det den andra gången som evenemanget hölls efter att Ryssland inlett sitt fullskaliga anfallskrig mot Ukraina.

Många av de ledande företagsledare och politiker från väst som tidigare brukat besöka S:t Petersburg undviker att närvara. Bland annat har den brasilianske presidenten Lula da Silva tackat nej till att delta, liksom Kazakstans president Kasym-Zjomart Tokajev.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!